Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En utbildad styrelse ger en stabil förening och trygga medlemmar

17 september 2018 Att bli invald i bostadsrättsföreningens styrelse kräver koll på läget och om man behärskar sitt uppdrag blir det både enklare och roligare att driva en bostadsrättsförening. På HSBs grundkurs i Stockholm får nya styrelseledamöter möjlighet att lära sig mer om allt från föreningsstämmor till revisorns uppdrag.

Inne på HSBs huvudkontor har ett drygt trettiotal personer samlats, alla nyblivna styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar runt om i Stockholmsregionen. På kvällens agenda står en grundkurs i styrelsearbete. Efter att deltagarna fått kaffe och smörgås inleder kursledaren Anne Källman, kundansvarig förvaltare på HSB Stockholm, med att berätta om HSBs nästan hundraåriga historia.

- HSB är en medlemsägd organisation, en kooperativ bostadsrörelse. Medlemmarna i kooperativet äger tillsammans, och vinsten går tillbaka till verksamheten, säger Anne Källman.

Vad är då en bostadsrättsförening? - En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna äger fastigheten. De väljer en egen styrelse och har egna stadgar, förklarar Anne Källman. HSB Riksförbund beslutar om ramarna för stadgarna, som föreningen måste hålla sig till för att kunna vara med i HSB. Bostadsrättsföreningens organisation består av styrelse, valberedning, revisor och en stämma som hålls varje år.

Vad händer om valberedningen inte får ihop en styrelse, undrar en kursdeltagare. - Om det inte finns en styrelse finns det ingen som kan vara firmatecknare och driva föreningen vidare. Då går den till försäljning på auktion, svarar Anne Källman. Styrelsen måste också ha en ordförande, även om det ibland är tufft att få fram. Minst en revisor måste också väljas. En deltagare undrar om vem som helst kan bli internrevisor. Finns det några särskilda krav? - Nej, det finns det inte. Det ligger på valberedningen att ta fram bra personer, säger Anne Källman som tycker att valberedningens status måste stärkas.

Kvällen fortsätter med diskussioner om medlemskap i bostadsrättsföreningen, rättigheter och skyldigheter, föreningsstämma och motioner. Arvoden för styrelsen diskuteras också. Vad är egentligen ett skäligt arvode? Svårt att svara på, menar Anne Källman. Det beror inte minst på hur mycket jobb det är för styrelseledamöterna. Krävs det exempelvis stora renoveringar i fastigheten kan det innebära extra mycket arbete för styrelsen.

En deltagare tycker att det saknas transparens och möjligheter för medlemmar att få insyn i arbetet som bostadsrättsföreningens styrelse gör. - Medlemmar kan alltid trycka på vid stämman om att de vill ha en styrelse som är öppen och transparent. Då kan de också vara tydliga om hur de vill ha information från styrelsen. Det gäller att utnyttja motionsrätten, tipsar Anne Källman.