Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fastighetsförvaltaren Patrik Fors uppskattar nätverkande

24 maj 2018 Arbetet som fastighetsförvaltare är varierande och det ser Patrik Fors som spännande och får jobba med många olika saker. För Patrik är det viktigt att kunna bemöta olika människor på ett bra sätt och att ha hyresgästen i fokus.

Patrik Fors började för tio år sen på HSB Stockholm som fastighetsförvaltare på avdelningen Hyresfastigheter och förvaltar idag cirka 15 fastigheter under året. I Södermalm finns fastigheten Sparren 10 på Lundagatan 49-55 där Patrik har fått in ett önskemål från boendeföreningen om att skapa en grönare gård och de träffas för att diskutera olika förslag. Ett förslag som kommer upp är att ta bort några rosenbuskar men de boende håller inte riktigt med. 

- De kan till en början stå kvar och så kan ni se hur det upplevs med de andra nyplanterade blommorna och sen ta beslut om rosenbuskarna ska tas bort eller inte, föreslår Patrik.


Morgonen inleds med ett möte med hyresgästerna.

Julia Waller från HSB Mark&Trädgård som också är med på mötet föreslår att det ska planteras gröna jasminbuskar för att skärma in gården från övriga fastigheter. Hon berättar också att det är bra att tänka på att olika sorters blommor skapar kontraster och höjdskillnader. De boende nickar instämmande och när det mot slutet av mötet blir allt tydligare hur det kommer se ut på gården och när det kan sättas igång brister en av de boende ut:

- Åhh va fint. Vi vill ha grönt, så mycket grönt det bara går. Det kommer bli så fint här.

Patrik jobbar proaktivt genom att föreslå förändringar i fastigheterna för att skapa trivsel och här på gården har en grill satts upp. Även entréporterna har bytts ut under året. Arbetet innebär en hel del problemlösning i allt från frågor om ekonomi till tekniska lösningar. För att kunna utföra ett bra arbete som fastighetsförvaltare återkommer Patrik till betydelsen av ett brett nätverk.

- Byggentreprenörer tar vi exempelvis in om det är vattenskador. Fastighetsskötaren har hand om den dagliga skötseln och får in felanmälningar från våra hyresgäster. Det bygger på att vi har ett bra samarbete mellan alla berörda parter såväl internt, med förvaltare, fastighetsadministratörer och fastighetsskötare som externt med olika entreprenörer. Vi har också en controller som är till stor hjälp för oss förvaltare vid ekonomiska prognoser och budget.

Att vardagen är varierande är en utmaning men inget problem för Patrik. I hans grupp byts erfarenheter och ibland förekommer det gemensamma frågor som de löser tillsammans.

- Man får hitta lösningar, eftersom det inte alltid finns facit. Ytterst är det fastighetsägaransvaret och de myndighetskrav som ställs vi har att rätta oss efter. Det som är mindre roligt är om det är exempelvis en vattenskada, men utmaningen är att hitta en bra lösning. Det gör att man lär sig nya saker hela tiden. Och belöningen kommer när alla blir nöjda.

Har du några tips att dela med dig för att bli en bättre medarbetare?

Att ha ett nätverk. Det är jätteviktigt att hitta de samarbetspartners man behöver och ha ett gott förtroende för dem. Vet du vem du ska vända dig till när det behövs går det smidigare.