Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips inför flytten!

16 augusti 2018 Hösten närmar sig och det innebär en nystart för många och det är även en årstid då många byter bostad. Därför delar vi med oss av våra bästa flytt- och packningstips till dig som står inför ett bostadsbyte och allt vad det innebär.

Flytta själv eller få hjälp?

Fördelarna med en flyttfirma är att den jobbar effektivt och proffsigt och du slipper leta bärhjälp och sparar tid och kraft. Nackdelen är att det kostar mer, särskilt på helgen, och att det finns oseriösa firmor. Den du väljer bör följa rekommendationen Bohag 2010 som är en överenskommelse mellan Konsumentverket och flyttbranschen. Det bästa är att få ett fast pris och ett skriftligt avtal på vad som ingår i priset. Ta in flera offerter och be vänner om tips och rekommendationer. Många flyttfirmor kan också hjälpa dig med packning.

Lådor och filtar

Kolla med grannar eller vänner och bekanta, t ex på Facebook, om de har flyttlådor att låna ut, så slipper du köpa nya. Annars finns det på t ex Ikea eller Clas Ohlson, eller att låna hos flyttfirman du anlitar. Packpapper är bättre än tidningspapper eftersom det inte färgar av sig. Flyttfiltar, eller motsvarande, är också bra för att skydda möbler och större ömtåliga saker med.

Sortera

Vissa gillar att packa lite då och då, och då kan det vara bra att börja med källar- och vindsförråd. Passa på att rensa och förbered lådor och kassar till sådant som ska sopsorteras, skänkas eller magasineras. Packa därefter sådant som du klarar dig utan i vardagen. Sist livsnödvändigheterna. Men det mest effektiva är att avsätta en rejäl tid för att packa allt i samband med flyttdags.

Packa smart

Alla har olika teorier om hur man bäst flyttpackar. Här är några tips:
1. Packa så mycket som möjligt i likadana flyttkartonger. Då blir det lätt att stapla och packa.
2. Packa böcker i papperskassar från matbutiken. Annars blir det lätt för tungt.
3. Märk lådorna med vad som är i och vart de ska ställas i nya lägenheten. Både på sidan och ovanpå. Är lådan extra tung, väldigt lätt eller full med ömtåligheter, skriv det på!
4. Numrera lådorna när du packar och gör ett sökbart excel-register över innehållet. Välj själv hur noggrann du ska vara!
5. Kläder som hänger på galgar packas snabbast med galgarna kvar i. Slå ett skärp runt dem i buntar. Packa löst, t ex i baksätet på bilen eller packa buntvis i kartonger. Sparar massor av tid!
6. En pirra är god hjälp och skonar ryggen. Jobbar-handskar skonar händer och naglar.
7. Packa det du behöver närmaste dygnet i en särskild, lättillgänglig låda.

Boka barn- och djurvakt

De är gulliga, men inte till så mycket hjälp. Har du möjlighet, be om hjälp med att passa barn och husdjur under flytten.

Flyttstäda

Skåp och lådor kan du städa ur när du packar, fönstren kan du ta innan, men undvik sedan att dutta med städningen. En effektiv inifrån-och-ut-städning när lägenheten är tom är det smartaste.

Fyll på med energi

Mys till flytten genom att bjuda trötta och hungriga flytthjälpare på mat. Ha bestick och glas lättillgängliga, se till att det finns dricka, kaffe och frukt att få energi av.

Glöm inte nycklarna!

Se till att du får alla nycklar till lägenhet, förråd och portar i huset – det är säljarens ansvar. Är denne osäker på om några nycklar är på drift, bör hen bekosta ett låsbyte.