Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hem eller Hotell?

09 juli 2018 Sommar betyder semester och ofta tillfälliga boenden av olika slag. Då kan det ligga nära till hands att fundera över korttidsuthyrning av den egna bostaden. Men det gäller att ha koll på juridiken. Särskilt för den som bor centralt i en storstad, kanske med höga lån, kan det vara både attraktivt och lukrativt att hyra ut sin bostad under några sommarveckor. Kanske som ett sätt att finansiera den egna semestern eller ombyggnad av köket. Det finns ingen regel centralt inom HSB som berör andrahandsupplåtelse på kort tid tid utan beslutet är upp till varje enskild styrelse att fatta. Här får du som boende några viktiga råd på vägen.

1. Andrahandsupplåtelse

I dagligt tal pratar man om andrahandsuthyrning, men den juridiska termen är andrahandsupplåtelse (uthyrning innebär att man tar betalt). Det rör sig om en andrahandsupplåtelse så fort någon annan än bostadsrättshavaren bor i bostadsrättslägenheten. Det spelar ingen roll om bostadsrättshavaren tar betalt eller inte, till vem man hyr eller lånar ut lägenheten eller hur länge.

2. Skriftligt tillstånd

Innan du upplåter din lägenhet i andra hand ska du ha ett skriftligt tillstånd av din bostadsrättsförening. Att strunta i tillstånd kan leda till att du blir uppsagd från din lägenhet. Får du nej från styrelsen kan du vända dig till Hyresnämnden för en kostnadsfri prövning.

3. Skälig hyra

Hyresvärden får ta ut en hyra som inte avviker för mycket från bostadsrättens kapital- och driftskostnad. Kapitalkostnaden beräknas på avkastningsräntan (i praktiken din bolåneränta) på lägenhetens aktuella marknadsvärde. Driftskostnaden inkluderar månadsavgift till föreningen, el och bredband. Se hyresnamnden.se för mer information. Om lägenheten hyrs ut möblerad kan man ta ut ersättning för möbelslitage.

4. Hyresavtal

Skriv ett hyresavtal med din hyresgäst där bland annat hyran, hyrestid och uppsägningstid anges. Tänk på att det är du som innehar bostadsrätten, som alltid ansvarar för betalning av månadsavgiften, lägenhetens skick, samt eventuella störningar. Det är därför viktigt att du är anträffbar för styrelsen under tiden du inte bor i din lägenhet, om det skulle uppstå något problem med din hyresgäst.

5. Försäkring

Självklart har du en hemförsäkring, men du bör även kolla upp så att din hyresgäst har en hemförsäkring som täcker hens föremål och även ersätter eventuella skador som orsakas av hyresgästen.

6. Skatteregler

Du som hyr ut din bostadsrätt får göra ett schablonavdrag på hyresintäkter på högst 40 000 kronor per år, plus avdrag för månadsavgiften under de dagar som berörs. För mer information se skatteverket.se.

Text: Marit Larsdotter