Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB vill bidra till ljusning i Järva

04 april 2018 Fastighetsägare i Järva är en ideell intresseförening som samlar aktörer i området för att öka trygghet och trivsel. Ny ledamot i styrelsen är Karl-Johan Lindahl, fastighetschef, HSB Stockholm - Jag vill höja statusen i Järva, säger han.

Rubriker om bilbränder, skadegörelse och våldsbrott. Låga inkomster, hög kriminalitet och sociala problem. Järvaområdet i södra Stockholm brottas med stora utmaningar. Insatserna för att förbättra livet i området har också varit och är fortfarande omfattande från såväl skola, polis och socialtjänst som föreningsliv.

En åtgärd föddes 2007 när Svenska Bostäder, inspirerade av stadsutvecklingsmodellen BID, Business Improvement District, tog initiativ till att starta den ideella föreningen Fastighetsägare i Järva. Ett samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännyttiga, privata och kommersiella fastighetsägare i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista, Akalla och Husby. Tanken är att hållbart, långsiktigt och gemensamt arbeta för ett tryggare boende - och i förlängningen höja värdet på områdets fastigheter.

Idag har föreningen 28 medlemmar med tillsammans 18 600 bostäder. HSB Stockholm har varit medlemmar sedan starten 2007.

 - Vi går in i det här med förhoppningen att kunna vända en negativ trend och göra Järva attraktivt. Dels för att människor som bor där ska trivas och vilja bo kvar, dels för att få nya att vilja flytta dit, säger Karl-Johan Lindahl, HSB Stockholm.

 - Eftersom 620 av dem är HSB Stockholms hyresrätter i Rinkeby känns det självklart   angeläget för oss att arbeta med området.

Husen HSB Stockholm äger i Rinkeby har tre och sju våningsplan, alla byggda 1968-1971. Nu pågår en omfattande renovering i området. I beståndet ingår även en förskola.

Karl-Johan Lindahl kommer ursprungligen från Töreboda men bor sedan många år i Stockholm, numera i en villa Bålsta. Han har under de senaste 15 åren arbetat med fastighetsförvaltning hos bland andra Svenska Bostäder och Wåhlin fastigheter och är väl förtrogen med den delen av arbetet.

 - Däremot har jag mindre erfarenhet av att arbeta i ett utsatt område, säger han. Jag vill också lyfta fram att HSB har medarbetare med stor kompetens och erfarenhet som har arbetat länge i området. Vi inom HSB vill att våra hyresgäster ska trivas, prata med sina grannar, ta ansvar och känna stolthet för sitt boende oavsett var huset ligger, säger han.

Karl-Johan Lindahl berättar att han nyligen hörde polisen i området berätta att det ser en lätt ljusning: färre bilbränder och minskad buskörning med moped genom området till exempel. Tio år efter starten har Fastighetsägare i Järva kommit en bit på väg mot sin vision, att Järva ska vara en trygg, trivsam och väl fungerande del av Stockholm med ett bra anseende och hög status. Nu är HSB en ännu tydligare del av den visionen.

Fastighetsägare i Järva arbetar med fyra mål i sikte:

  1. Minskad polisanmäld brottslighet och ökad upplevd trygghet
  2. Tilltalande fysisk miljö
  3. Ändamålsenlig stadsplanrimg och effektiva kommunikationer
  4. Högt anseende och status

 

Text: Marit Larsdotter