Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gona Kakabas berättar om sin praktik på lärlingsprogrammet ”Fastighetsservice4women”

04 maj 2018 Gona Kakabas är en av de 13 blivande fastighetsskötare som för närvarande går HSB:s lärlingsprogram ”Fastighetsservice4women”. Hon befinner sig just nu på sin praktikplats och berättar om hur hon kom in på utbildningen och om yrkets utmaningar och framtidsutsikter.

En månad har Gona Kakabas hunnit gå på HSB:s lärlingsprogram i Stockholm, där syftet är att utbilda kvinnliga fastighetsskötare. Utbildningen görs i samarbete med TNG och Arbetsförmedlingen.

– Det var tack vare min handläggare på Arbetsförmedlingen som jag fick höra om utbildningen, berättar Gona.

Nu har hon varit en i gänget på HSB Minneberg, där hon gör sin praktik, i två veckor, och hon stortrivs.

– Jag är väldigt händig och gillar att mecka. Men det är ännu roligare än vad jag ens vågat föreställa mig, säger Gona och skrattar.   

Hon får medhåll av sin mentor, fastighetsskötaren Marcus Arrefelt.

– Det är ett fantastiskt jobb med en stor bredd och en stor frihet. Faktum är att även jag känner att jag utvecklas varje dag. Det händer ofta att jag ställs inför nya utmaningar, och det gillar jag, säger Marcus.    

På frågan om hur en vanlig arbetsdag ser ut visar det sig att ingen dag är den andra lik.

– Idag har vi varit och lagt in en matta på en balkong här i föreningen. Det var helt nytt för mig, säger Marcus. Men annars är det mycket blandare som ska bytas, och vanliga ronderingar, förstås.   



Under ronderingen kollar fastighetsskötaren att allt fungerar som det ska i föreningen, att hissar och portar är hela, att lamporna tänds som de ska. Men det är också då de sköter en annan viktig del av sina arbetsuppgifter: Den sociala. Fastighetsskötaren fyller nämligen en stor social funktion i en förening.

För Gona och de tolv andra kvinnorna i klassen, har praktiken just börjat. Resten av den årslånga utbildningen kommer att bestå av teori och praktik som avslutas med en hel månad på en arbetsplats.    

Efterfrågan på fastighetsskötare är stor, och det var när Gona hörde att det knappt finns några kvinnliga fastighetsskötare som hon blev intresserad på allvar.

– Egentligen förstår jag inte varför det har blivit flest män som jobbar som fastighetsskötare. Yrket känns perfekt för både kvinnor och män, konstaterar Marcus. 

Text: OTW