Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lokaler i Danderyd blir bostäder tack vare ny samarbetsform

01 juni 2018 HSB brf Mörbylund i Danderyd omvandlar nu tidigare kontor, förskola och vårdboende till bostäder. De outnyttjade ytorna har sålts till HSB Stockholm, som i samverkan med föreningen ska utveckla 36 nya bostadsrätter med inflyttning under första halvan av 2019.

– En spännande och hållbar lösning där outnyttjade ytor förvandlas till bostäder på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. Det känns självklart extra bra med dagens stora bostadsbehov, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Fastigheter.

HSB Stockholm har förvärvat ytorna av HSB brf Mörbylund, och ansvarar för projekt- och byggledning. Vinsten från försäljningen delas med föreningen som får ett kapitaltillskott, men även ökade avgiftsintäkter framöver.

– Med ombyggnationen utvecklar föreningen inte bara sin fastighet, utan även sin ekonomi, säger Anders Joachimsson.

Ytor som tidigare nyttjats som kontor och förskola ska bli 15 nya enrumslägenheter, medan ett tidigare vårdboende i kommunal regi på bottenvåningen byggs om till 21 nya en- och tvårumslägenheter. När omvandlingen står färdig har HSB brf Mörbylund 228 bostadsrätter i sitt bestånd, jämfört med dagens 192.

Sedan tidigare genomför HSB Stockholm ett liknande projekt i HSB brf Hejaren 2 i Sundbyberg, där en råvind omvandlas till åtta nya enrumslägenheter. Tillsammans genererar projekten 44 nya bostadsrättslägenheter, där HSBs bosparare har chans till förtur.

Med nya tjänster inom fastighetsutveckling har HSB Stockholm fångat upp ett behov bland bostadsrättsföreningar. Det handlar främst om identifiering och ombyggnation av oanvända ytor, men också försäljning av oexploaterad mark.