Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nätverk och mentorprogram för mer jämställda styrelser

08 mars 2018 För oss är det viktigt med mångfald och jämställdhet. Det gäller inte bara i vår egen organisation utan även bland våra bostadsrättsföreningar. Vi arbetar aktivt med utbildningar och seminarier för att utveckla både ledamöter och bostadsrättsföreningar. Sen 2015 har vi haft ett nätverk för kvinnliga styrelseledamöter där målet har varit att öka antalet kvinnliga styrelseledamöter och kvinnliga ordföranden i HSB Stockholms bostadsrättsföreningar.

På två år har de kvinnliga ledamöterna gått från att vara 41% till 43% medan kvinnliga ordföranden gått från 31% till 33% det tycker vi är väldigt bra men vi tycker inte det räcker. Därför startade vi 2017 ett mentorprogram där erfarna kvinnliga styrelseledamöter stöttar noviser i styrelsearbete som ska ge ett mer löpande stöd och även gemensamma träffar inom ämnen som berör styrelsearbete.

- Jag tycker det är så otroligt viktigt att kvinnor  kommer fram och sätter sig i styrelser, säger mentorn Mary Ann Sörensen. När jag var yngre  och i samma situa­tion hade jag ingen utomstå­ende som jag kunde disku­tera med. Det hade hjälpt mig mycket. Mentorskapet handlar inte om att säga hur någon ska göra utan om att ge tips och locka fram det som personen har inom sig.

 

Hennes adept Sofia Springare sökte till programmet för att få en mentor som precis som hon har erfarenhet av näringslivet och själv har suttit med i olika styrelser. Där blev Mary Ann Sörensen en "perfect match".

 

- För mig handlar mentor­skapet om att bolla tankar och idéer med någon som kan jacka ur mig från gamla tankesätt och in i nya. Jag känner mig trygg i min styrelseroll men vill ha en mentor som kan ge mig en knuff i baken till nästa nivå, säger Sofia Springare.

 

 

- Vi ser att sådana här initiativ kan hjälpa valberedningar att locka fler personer till styrelser som aldrig har tänkt tanken förut. När man knackar dörr i föreningen för att hitta nytt blod till styrelsen är det fördelaktigt att vi på HSB har gratis utbildningaraktiviteter och nu även ett mentorprogram för de som behöver stöd i början. Säger Johanna Gauffin, marknadskommunikatör på HSB Stockholm.

Mentorprogrammet ingår i medlemskapet för alla bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB. Som medlemmar får ni även bland annat utbildningar, aktiviteter, stadgehjälp och juridisk rådgivning.