Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sensorer minskade fjärrvärmekostnaderna

12 november 2018 HSB Brf Ängen kompletterade den traditionella reglerutrustningen, som styr uppvärmningen efter utomhustemperaturen, med ett system som mäter den faktiska temperaturen, och anpassar uppvärmningen därefter. Detta resulterade i sänkta fjärrvärmekostnader och ett skönare inomhusklimat.

På sensommaren 2017 nappade HSB Brf Ängen på erbjudandet att delta i ett pilotprojekt för en ny tjänst som HSB har utvecklat i syfte att minska energiförbrukningen för uppvärmning – och därmed även både kostnader och klimatpåverkan. 

– Vi hade tidigare pratat i styrelsen om att vidta olika åtgärder, men inte kommit till skott med det. Så när vi fick detta erbjudande tog vi det utan någon längre tvekan, förklarar styrelseordföranden Lena Nordin.

I Västerhaninge ligger HSB-föreningen HSB Brf Ängens nio hus från tidigt 1960-tal utspridda på ett ganska stort område nära Nynäsvägen. Totalt finns här 175 lägenheter fördelade på 20 portar.

Tjänsten har skapats med mindre och medelstora bostadsrättsföreningar i åtanke och går ut på att man kompletterar den traditionella reglerutrustningen, som styr uppvärmningen efter utomhustemperaturen, med ett system som mäter den faktiska temperaturen i ett representativt urval lägenheter och anpassar uppvärmningen därefter.

– I ett antal lägenheter med olika lägen runtom i husen sätter vi in uppkopplade temperaturmätare, en dosa stor som en strömbrytare. För att få ett representativt medelvärde ska sådana givare installeras i minst 20 procent av lägenheterna, förklarar Björn Ekwall, ansvarig drifttekniker på HSB.

Kommunikationen mellan givarna i lägenheterna och undercentralen sker trådlöst, så själva installationen av systemet går snabbt och enkelt. Väl installerat kompenserar det uppvärmningen uppåt och nedåt efter hur varmt det faktiskt är i lägenheterna. Särskilt under soliga höst- och vårdagar kan solen bidra en hel del i uppvärmningen.

– Resultatet blir en jämnare inomhustemperatur. Med vårt system sköter vi hela mjukvaruprogrammeringen från början till slut. Köper man vår drifttjänst kan vi alltid anpassa utifrån behoven. Här i HSB Brf Ängen övervakar jag anläggningen via internet varje vecka och gör platsbesök fyra gånger om året, förklarar Björn Ekwall.

– Jag tycker att det har blivit varmare och skönare, berättar styrelsemedlemmen Inga-Lill Lundell.

Resultatet när det gäller energiförbrukningen är också uppmuntrande. Normalårskorrigerat (det vill säga oberoende av årliga variationer i väderlek) sparade HSB Brf Ängen in nio procent av sina fjärrvärmekostnader under första året. Föreningens investeringskostnader har betalat sig på mindre än ett år.

– Det här är en tjänst som passar väldigt många föreningar med gamla styrsystem. Dessutom är det helt öppet och fritt programmerbart. Vi binder inte upp någon i en abonnemangslösning, styrelsen kan själv välja om vem som ska sköta systemet i framtiden, avslutar Björn Ekwall.