Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Glöm inte blomman och arbetsbeskrivningen!

16 april 2018 I mitt arbete som medlemsansvarig möter jag många olika engagerade förtroendevalda som lägger ner mycket tid och möda för sin bostadsrättsförening. Det är sannerligen fascinerande hur otroligt mycket som fungerar. Vi tillsammans har minst 5 000 möten om året och ni förtroendevalda förvaltar många miljarder kronor. Samtidigt har vi alla saker vi kan utveckla och förbättra i våra roller som förtroendevalda.

Nu så här i stämmotider är det en del som slutar och en del nya ledamöter som börjar. Glöm inte att uppmärksamma era avgående förtroendevalda som har varit med och gjort skillnad. Varför inte ge dom en tjusig blomma att ha på balkongen, som symbol för deras insats. Att göra ett bra avslut är viktigt, en del kanske vill ha ett intyg som dom kan använda för att tex söka jobb. Lika viktigt är det är det också att introducera de nya som börjar. Forskning visar att får man en bra och trevlig introduktion så kommer vederbörande göra ett bättre jobb som förtroendevald och viljan till engagemang ökar. Ett bra hjälpmedel i uppstarten av det nya styrelseåret är Kodens arbetsbeskrivning.

Jag önskar er nu en trevlig vår och hör av er till oss på medlemsavdelningen om det är något ni undrar över, vi på medlemsavdelningen finns till för stötta er i stort och smått. 

 


Stefan Falkenstad, Medlemschef HSB Stockholm

Tips inför det nya styrelseåret

Efter 15 år i styrelsen, varav tio år som ordförande, har Johan Zetterblad i HSB brf Erland i Spånga diger erfarenhet av uppdraget som förtroendevald. Läs hans bästa tips inför det nya styrelseåret!

Ett år har fyra årstider, med sina egna förutsättningar och traditioner. På samma vis följer styrelseåret sitt eget mönster med budgetarbete, bokslut, stämma och sommaruppehåll. Vi befinner oss snart i stämmotider för HSB Stockholms cirka 470 bostadsrättsföreningar. Det innebär att tusentals människor i dagarna tackar ja till att fortsätta sitt arbete i styrelsen under ytterligare ett år. Det betyder också att ytterligare omkring 500 personer för första gången tackar ja till rollen som förtroendevald. En spännande utmaning för såväl styrelse som enskild ledamot.

- Min erfarenhet är att det bästa sättet att få alla engagerade är att var och en gör vad den är bra på och tycker är roligt, säger Johan Zetterblad. Eftersom det tar ett tag att få grepp om vad det egentligen är för arbete som behöver göras har styrelsen i brf Erland valt att ta det lugnt i början av styrelseåret.

- Vi har ett första möte där vi berättar vilka uppgifter och arbetsgrupper som finns och sen får den informationen sjunka in ett par veckor innan vi fattar beslut.

Människor har olika intressen och kunskap att ta tillvara. I en relativt stor förening som brf Erland med 229 lägenheter kan det också vara en faktor huruvida man är bekväm med att stå inför ett hundratal personer på en stämma eller ej.

- Är man inte det, finns det frågor som exempelvis energi som visserligen är krävande, omfattande och framförallt viktiga – men det är sällan som man måste stå inför alla boende och prata om en undercentral…

När uppgifterna väl är utdelade är Johan Zetterblads råd att låta den som är satt att sköta en post få utrymme att göra det. Ordförande eller andra erfarna ledamöter bör såklart finnas till hands som stöttning - men inte lägga sig i.

En given punkt under styrelseåret i brf Erland är att de nya förtroendevalda framåt hösten åker på HSBs grundkurs för nya styrelseledamöter. Därefter löper arbetet på med ungefär ett tvåtimmars-möte i månaden i genomsnitt, sommaruppehåll i juli - men å andra sidan ett extramöte i samband med budget eller inför stämman.

Vad har du lärt dig?
- Man får en otrolig insyn i den här apparaten som det är att driva en bostadsrättsförening. Hur allt hänger ihop med driftkostnader, avskrivningar och finansiella kostnader. Vi omsätter ändå 10 miljoner, det är intressant att veta. Innan trodde jag att det var mycket enklare.

Den största vinsten?
- Det är att lära känna alla människor. Både i styrelsen och bland de boende. Tidigare kände jag bara dem i min egen port, trots att jag hade bott här länge. Men nu -  om jag går igenom området får jag hälsa på väldigt många människor och det är väldigt trevligt, säger Johan Zetterblad.

Tre tips från Johan

1. Ha inte för bråttom med att bestämma vem som ska göra vad i nya styrelsen. Arbetet blir bäst om var och en gör det hen är bra på/intresserad av. Presentera vad som behöver göras och låt det sjunka in ett par veckor innan ni fattar beslut.

2. Låt alla nya ledamöter åka på HSBs grundkurs för nya förtroendevalda.

3. Visa tillit. Naturligtvis ska man hjälpas åt i en styrelse men om en person fått i uppgift att sköta en viss sak – låt hen sköta det. Var inte inne och peta, även om det blir på ett annat sätt än om du hade gjort.

Text: Marit Larsdotter