Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skydda dig i det digitala samhället

30 november 2018 Det digitala samhället innebär massor av möjligheter, men även risker. Det gäller att se över sin digitala säkerhet. Vi ger dig 6 tips på hur du kan skydda dig från digitala angrepp.

1. SÄKRA DIN DATOR
Ha alltid de senaste uppdateringarna installerade på dator och mobil. Backa upp datorn kontinuerligt, så slipper du förlora allt innehåll om hårddisken går sönder eller datorn infekteras av skadlig kod. Tejpa för datorns kamera för att undvika att någon spionerar på dig. Ha såväl administratörskonto som användarkonto på din hemdator, så kan ingen ta kontrollen över den utan din vetskap. Känns datorn seg? installera om virusskyddet.

2.  SE UPP MED E-POST OCH LÄNKAR
Effektivaste sättet för bedragare att komma åt känslig information är via e-post och länkar. En gammal metod som håller än eftersom folk fortsätter klicka på okända länkar och skicka känslig information via okrypterad e-post. Gör inte det! 

3. LÄMNA ALDRIG UT LÖSENORD
Många tjänster kräver inloggning och personliga uppgifter. Lämna inte ut inloggningsuppgifter via telefon, chatt, sms eller e-post. Avslöja aldrig din pinkod, banklD eller lösenord till din säkerhetsdosa för någon. Banker och myndigheter begär aldrig att du ska lämna ut sådan information via mejl, telefon eller genom att klicka på en länk och fylla i den. Använd aldrig ditt bank-ID eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon som ringer dig.

 4. HA ETT BRA LÖSENORD
Ju krångligare ditt lösenord är, desto säkrare är det. Ett långt och komplext lösenord (upp till 15 tecken i en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken) som du behåller längre är säkrare än ett enkelt lösenord som byts ofta. Undvik riktiga ord eller barnens, partnerns eller hundens namn. Ha inte samma lösenord till jobb- och privatrelaterade inloggningar, och spara aldrig okrypterade lösenord i datorn eller mobilen. Det finns hjälpprogram och appar där du kan spara dina lösenord på ett säkert sätt.

5.  SKYDDA DIG MOT ID-KAPNING
Ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige är ID-kapning. Bedragaren brukar först kolla upp sitt offer genom att begära kreditupplysningar på personen. Därefter ändrar bedragaren personens adress och beställer en ny legitimation, som sedan används för att handla varor på nätet eller ta ut lån och nya kreditkort. Genom att lägga in en spärr mot ändring av din folkbokföringsadress hos Skatteverket och Svensk Adressändring gör du det svårare att kapa din identitet. Håll koll på kreditupplysningar, och skaffa en digital brevlåda för brev från myndigheter och bank. Ha även lås på din vanliga brevlåda, så obehöriga inte kommer åt din post.

6. UNDVIK ÖPPNA NÄTVERK
Öppna nätverk kan vara lockande, inte minst när du är på resa och vill spara på den egna surfpotten. Men om du kopplar upp dig på ett allmänt nätverk, kom ihåg att vem som helst kan läsa allt som passerar det. Dessutom vet du inte vem som äger nätverket. En bedragare kan ha skapat ett nätverk med en adress som liknar namnet på hotellet eller caféet där du är. Dubbelkolla adressen och anslut bara till betrodda, lösenordskyddade nätverk.

Internet of Things


The Internet of Things (loT), Sakernas Internet, är ett begrepp för saker med inbyggd elektronik som kommunicerar via internet. loT innebär mängder av smarta lösningar som förenklar tillvaron, som att, med hjälp av en app i mobilen, släppa in hantverkaren när du inte är hemma eller justera värmen i huset från distans. loT innebär också säkerhetsrisker. Det är svårt att skydda sig mot loT-angrepp, men du bör vara noga med vilka prylar du installerar och ha koll på trafiken till och från enheterna för att lättare upptäcka om något är fel. Innan du ansluter något, fundera på om ett intrång innebär en risk för din integritet. Varje dag ansluts över 5 miljoner nya saker till internet. År 2020 beräknas Internet of Things ha 20-50 miljarder anslutna enheter.

Källor: Stöldskyddsföreningen (SS F) och Internetstiftelsen i Sverige (ILS)