Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skapar ni social gemenskap i bostadsrättsföreningen

15 oktober 2018 Varje torsdag går de boende ut för att träffa andra grannar och spela boule. Den sociala gemenskapen är närvarande hos HSB Brf Spegeln i Täby. Här tas varje tillfälle tillvara för att erbjuda de boende aktiviteter som skapar en trivsammare miljö.

HSB brf Spegeln från 1990 består av tretton huskroppar. Föreningen har 176 lägenheter och sex gårdsytor, som möjliggör till spontana möten. Ken Larsson, ordförande i HSB brf Spegeln i Täby, berättar om olika aktiviteter han varit med på. Han tycker om att vara med och ordna träffar för de boende så att de kan lära känna varandra bättre. I vanlig ordning arrangerades en gång i tiden aktiviteter som städdagar, men vändningen kom när föreningen tänkte nytt.

 Det som värmer är att även om huvudsyftet var att städa så började de boende samlas i grupper och prata. Någon tog med sig en kaffetermos och bjöd på lite kaffe. Svårare än så är det inte och så bjöd föreningen på olika sorters mat och tillbehör under träffarna, berättar Ken.

Föreningen såg att det sociala gav väldigt mycket positiv energi och sedan två år bakåt i tiden togs städinslaget bort helt. Nu föddes tanken på en träff helt utan förpliktelser.

 En höstträff ordnades och vi satte upp tält utanför panncentralen ifall det skulle regna och såg till att allt blev bra. Det bjöds på korv, gulaschsoppa, öl och vin och cirka 50 personer kom och träffen blev väldigt uppskattad., säger Ken.

Ett vinnande koncept som föreningen har fortsatt att arbeta med och hunnit med både vårträff, höstträff, nyårsträff och oktoberfest. Varje tillfälle har tagits tillvara, och bostadsrättsföreningen är också öppen för nya idéer.

– De boende har kommit in med egna önskemål om exempelvis en bastu, en boulebana eller ett övernattningsrum som samtliga har följts av en festlig invigning. Personen som kom med idén har sen fått klippa bandet på invigningsdagen., säger Ken.


Skulpturen "Människoportar" lyser vackert på kvällen.

Ken nämner också att gården är en viktig plats och den har exempelvis smyckats med betongskulpturerna kallad ”människoportar”, som är från konstnärinnan Ann-Charlotte Fornheds examensarbete från Konstfack. Brf Spegeln ärvde skulpturerna av HSB, eftersom de inte kunde stå kvar på sin plats. Skulpturerna fick en uppfräschning följt av en invigning på nationaldagen och idag så lyser de magiskt i mörkret och Kens förhoppning är att förbipasserande kommer stanna till, få en tanke och kanske öppna samtal och förhoppningsvis skapa en ny vänskap.

Vill du ha inspiration till aktiviteter? Här nedan är några som HSB brf Spegeln ordnat:

Boulbana – är enkelt för alla att spela. Bjud in de boende på en stående aktivitet i veckan.
Bastu – en populär aktivitet som de boende kan låna och koppla av i.
Övernattningsrum – brukar vara ett välkommet inslag som de boendes gäster kan hyra för en låg kostnad.
Smycka med konst – Köp in konst och skapa en yta för samtal och ökad trivsel.
Temafester - Oktoberfest, jul-nyårsträff, nationaldag. 

3 tips för att komma igång:

  1. Börja med att i styrelsen utse en trivselgrupp som är ansvarig för planeringen av aktiviteterna.
  2. Fördela sedan arbetsuppgifterna, så att ingen belastas för mycket.
  3. Fundera på att skapa en miljö som bidrar till att de sociala kontakterna ökar. Tänk på att hitta på nya teman. Exempelvis nyårsträff.