Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Uppskattade kurser för styrelsen fortsätter under 2019

10 december 2018 Att köpa en bostadsrätt är en stor investering och medlemmarna förväntar sig att föreningen sköts på ett bra sätt. Sedan länge har HSB varit ett stöd i att utbilda styrelsemedlemmarna som ska driva en bostadsrättsförening.

HSB erbjuder kurser i allt från ekonomi och juridik till praktiska kurser för ordförande eller sekreterare. Förr i tiden var det långa studiecirklar som gällde, men i dag förklarar Hans Jansson, ombudsman på HSB, att man istället ordnar kortare, inspirerande kurser och temaföreläsningar ute i distrikten och på HSB. Hans har lång erfarenhet av kurser och tycker om att hålla i dem, träffa styrelsemedlemmar och utbyta tankar.

– Bredden i våra kurser är stor. Vi erbjuder 60 kurser och 70 temaföreläsningar om året. Kurserna finns inom de fem områdena i stadgarna: ordförande, sekreterare, valberedare, revisor och studieorganisatör. Sedan har vi även kurser i ekonomi, juridik och förvaltning. Jag tar också in arbetsordningen i alla mina kurser eftersom det är grundstommen i föreningsarbetet, säger Hans.

Christelle Södergren, är ordförande i HSB brf Ribby i Västerhaninge sedan 2015. 

Nya saker kommer upp

Christelle Södergren, är ordförande i HSB brf Ribby i Västerhaninge sedan 2015. Hon har deltagit i nästan alla kurser och går om vissa av dem varje år.

– Det är nyttigt att gå om kurserna eftersom det kommer upp nya saker. Kursledarna skapar bra engagemang och föreläser tydligt. Det är också givande att träffa andra förtroendevalda under kurserna. Sist pratade jag med en annan deltagare som i sin förening har tagit ett beslut om att alla i styrelsen måste gå minst två kurser om året. Nu har vi också tagit samma beslut, säger Christelle och skrattar.

Lyhörd vidareutveckling

Hans berättar att HSB hela tiden jobbar med att förbättra kurserna genom att utbilda kursledarna och lyssna på efterfrågan från föreningarna.

– På senare år har vi samarbetat närmare bostadsrättsföreningarna. Vi följer upp vad styrelsemedlemmar tycker om våra utbildningar. Vi får höga betyg, men det går ju alltid att förbättra sig, säger han.

Att få skapa skräddarsydda utbildningar är vad Hans brinner för. Det ger honom möjlighet att utnyttja sin kunskap. Till exempel hjälpte han en förening som ville göra en fönsterrenovering genom att visa styrelsen hur man startar och leder projekt.

– När du jobbar med projekt ska du börja med att kartlägga, sätta mål och avsätta medel. Tänka efter innan styrelsen tar in en konsult, förklarar han.

Christelle uppskattar att HSB följer upp utbildningar med en undersökning och att material mailas ut efter kursen.

– Att kurserna numera är kostnadsfria är ett bra steg framåt, tycker hon avslutningsvis.