Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vinden betalar föreningens renovering

30 augusti 2018 Bostadsrättsföreningen Hejaren 2 i Sundbyberg finansierar byte av fönster och omdragning av el med en försäljning av råvinden. HSB är både konsult för projektet och köpare av vinden.

HSB brf Hejaren 2 är ett rött funkishus på Tulegatan i Sundbyberg. Fyravåningshuset, som är byggt 1937, har 39 små lägenheter i två uppgångar av vilka den ena har hiss. I markplanet finns en restaurang. Kort efter bildandet av bostadsrättsföreningen 1999 gjordes ett stambyte och ett par år senare renoverades fasaden, balkongerna och taket. - Men mycket återstod att göra. Tvåglasfönstren behövde bytas, elen var i ett bedrövligt skick och hissen var i original från 1937, berättar föreningens vice ordförande Bengt Fasth.

- Redan tidigare fanns tanken på att bygga lägenheter på vinden och i samband med att vi anlitade HSB som konsult för renoveringsarbetet inledde vi en dialog som resulterade i att HSB kommer att köpa vinden av oss och bygga åtta lägenheter. Intäkterna för försäljningen kommer att bekosta bytet av fönster och omdragningen av elen.

De åtta lägenheterna blir små, max 35 kvadratmeter. Om man bygger större måste hissen enligt byggreglerna dras upp till det nya etaget. HSB är konsult för hela arbetet, såväl ombyggnaden av vinden som renoveringsarbetena. - Det är oerhört värdefullt och värt varenda krona. Ingen i en lekmannastyrelse som vår har kompetensen att vara byggherre. Ett sådant här projekt är stort och komplicerat, konstaterar Bengt Fasth.

Under vintern och våren utformade en projektgrupp upphandlingsunderlaget och tog in offerter. Själva arbetet beräknas komma igång till sommaren och inleds med att källaren byggs om. Dels kommer tvättstugan att renoveras, dels byggs små förråd som ersätter de gamla vindsförråden. Något hissbyte kommer däremot inte att behövas. - Det visade sig att hissen från 1937 är helt funktionsduglig, han som servar den är alldeles lyrisk över hur bra den är trots sin ålder, säger Bengt Fasth. Flera lägenheter i huset har gasspis, men i samband med att elen dras om tas gasen bort, utom till restaurangen.

 - Oftast innebär underhåll eller renovering att avgifterna höjs, men vi kan tvärtom sänka den tack vare försäljningen av vinden. Fler lägenheter ger större yta att fördela kostnaderna på, tillägger han.

Anders Joachimsson, affärsområdeschef fastigheter vid HSB Stockholm, samarbetar med Hejaren 2 kring projektet. Han berättar att HSB Stockholm har märkt ett ökat intresse för att finansiera renoveringar med försäljning av vindar eller lokaler. - Det tycker vi på HSB är både klokt och bra. Det speciella med Hejaren 2 är att det är första gången HSB förvärvar vindsytan av en förening. Vi är alltså inte bara konsult utan också köpare. Det är ett lite speciellt upplägg som bygger på ett ömsesidigt förtroende, säger han. 

HSB Stockholm ser köpet av råvinden som ett sätt att bredda sitt erbjudande och ytterligare en liknande affär är på gång, även den i Stockholmsområdet. - Jag tror att det kommer att bli allt mer vanligt att bostadsrättsföreningar omvandlar lokaler till lägenheter. Inte bara vindar utan även soprum, barnvagnsrum, cykelrum och förskolor belägna i gårdshus kan bli bostäder. Ytor som man inte sett som bostadsyta kan byggas om och det har vuxit fram en marknad av entreprenörer och exploatörer som är duktiga på att se potentialen i den här typen av lokaler, säger Anders Joachimsson. - Vi ser nu att intresset för den här typen av projekt sprider sig även bland föreningar utanför innerstan där byggnaderna ofta innehåller mycket lokaler och där vakansrisken är högre. Där kan försäljningar av den här typen vara ett sätt att både få intäkter och skapa mer liv i ett område.