Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

6 tips på hur ni kan gynna pollineringen

09 april 2019 Pollinerande insekter som bin och humlor är nödvändiga för vår matförsörjning. För att vi ska få frukter, bär – och, ja, all möjlig mat – behöver växter pollineras. Ni kan dra ert strå till stacken och gynna pollineringen. Här följer några tips:

1. Plantera fler blommor, buskar och träd
Se över er gård och planera in olika växter där det är lämpligt. Bina behöver näring från tidig vår till sen höst och därför är det bra att plantera blommor, buskar och träd där det går. Att variera olika sorters växter är bra eftersom olika arter söker sig till sin favoritblomma. Med blommorna kan insekterna samla pollen och sätta igång befruktningskedjan.

Omtyckta blommor är: krokus, vårlök, scilla, hassel och sälg. Senare även maskrosor och vitklöver. Fruktträd och lindar är bra för pollineringen. Bra kryddväxter är: gurkört och lavendel, men också oregano och timjan. Uppskattat är även hallon och björnbär.

2. Låt gräset gro - få fler insekter och fjärilar
Även gräs hjälper till med pollineringen. För vad händer om du slutar klippa gräset? Jo, gräset växer högre och olika arter växer fram, såsom klöverblommor och maskrosor. Gör så här: antingen bestämmer ni er för att inte klippa lika ofta, eller så ställer ni in en högre klipphöjd, så kan ni låta en yta vara orörd. Ni kan ju också följa alla dessa tips.

Rekommendationen är att inte ta bort gräs under fruktträd, eftersom den rika floran längs rötterna gynnar pollineringen.

3. Var försiktig med bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel är allt annat än bra. Det skadar våra små kryp och bin och bör undvikas. Även andra insektsgifter kan påverka våra humlor och bin. Så använd gifter i minsta möjliga mån och om det absolut är nödvändigt, kolla först upp om det finns andra sätt att lösa det på.

Det finns också medel som är bättre för naturen och bryts ner på ett naturligt sätt.

4. Sätt upp ett mysigt bihotell
Lyssna bara på namnet, bihotell eller insektshotell. Hur mysigt låter inte det? Bihotell är ett utmärkt sätt att hjälpa pollineringen på traven. De kan köpas i växtbutiker – eller varför inte göra ett eget bo om ni är lite pyssliga?

Bihotellet ska ha olika stora hål vilket görs genom att använda bambupinnar, tegelstenar, träbit, kottar. Se Naturskyddsföreningens webb för inspiration!

5. Låt ved och grenar ligga kvar
Visst är det fascinerande hur många arter det döljer sig innanför en bark eller i ett träds hålrum. Död ved kan också bli en utmärkt plats för insekter. Det är därför ingen dum idé alls att likt nationalparker låta döda grenar och träd ligga kvar.

Samla även löv- och rishögar på marken.

6. Skydda binas boplatser
De flesta arter av vilda bin gör bon i marken, faktiskt hela 70 procent av dem, och de övervintrar även i dessa hål. Humlor använder sig ofta av gamla råttbon i marken för att gömma föda.

Det går också bra att skrapa av gräsytor för att få jordytor där insekterna kan borra ner sig.

Källa: Bi i stan