Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

9 steg till lägre elförbrukning

26 april 2019 Blir elräkningen bara högre och högre för varje gång? Då är det dags att titta på vad du själv kan göra för att minska den. Här är nio tips som sparar pengar och miljö!

1. Rätt temperatur i kyl och frys
Ställ kylen på +5 grader och frysen på -18, med rätt temperatur kan du minska förbrukningen avsevärt.

2. Stäng av hemelektroniken
Dina prylar drar ström även när de inte används. Dra även ur laddare.

3. Kolla energimärkningen
När du  köper hemelektronik eller vitvaror - fråga efter märkning. De flesta prylar har en märkning där energiklass A+++ är bäst.

4. Använd diskmaskin
Handdisk drar ungefär tre gånger mer energi än att köra en diskmaskin.

5. Tvätta i 40 grader
Dagens tvättmedel är effektiva, mycket kan tvättas i 40 grader i stället för 60. Dosera sparsamt, använd maskinens ekoprogram och häng tvätten i stället för att tumla den.

6. Täta fönstren
Läckande fönster eller bristande isolering gör att bostaden förbrukar onödig energi. Sätt in rejäla tätningslister.

7. Byt till LED
De är något dyrare i inköp, men sparar 80 procent jämfört med vanliga glödlampor. Kom ihåg att släcka lampan när den inte används.

8. Snålspola och undvik krandropp
En läckande toalett kan i värsta fall läcka flera badkar vatten på ett dygn. Även en droppande varmvattenkran kan kosta hundratals kronor om året. Snålspola toaletten samt byt till snålare munstycken i vattenkranarna.

9. Duscha snabbt och vädra kort
Fem minuter i duschen i stället för 15 sparar flera hundra kilowattimmar varje år. Det gäller även vädring som ska göras snabbt och effektivt.