Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Juristen berättar: Nytt beslut kring återställande efter stambyte

28 augusti 2019 I ett beslut från april 2019 har Svea hovrätt fastslagit att återställning av badrum efter ett genomfört stambyte innebär en sådan förändring av lägenheten som behöver föregås av stämmobeslut med kvalificerad majoritet samt hyresnämndens godkännande. Svea hovrätt beslutade i samma ärende att godkänna ett stämmobeslut om återställande trots att detta skulle ske till en, enligt bostadsrättshavaren, sämre standard än innan renoveringen.

Återställande av badrum innebär förändring av lägenheten

Bakgrunden till hovrättens prövning var att föreningsstämman beslutat att genomföra ett stambyte i föreningens fastighet och därefter återställa samtliga påverkade badrum. Återställandet skulle ske till dagens byggstandard oavsett tidigare skick på badrummen. Badrum som renoverats inom en 5-årsperiod och där bostadsrättshavarna kunde uppvisa våtrumsintyg för badrummen behövde dock inte rivas ut för att åtgärderna skulle kunna genomföras i de lägenheterna.

Bättre standard än vid återställandet

En bostadsrättshavare motsatte sig att hans badrum skulle rivas ut med hänvisning till att han renoverat sitt badrum för 14 år sedan och till en bättre standard än den föreningen erbjöd vid återställning av badrummet efter stambytet.

Svea hovrätt konstaterade att ett beslut om att genomföra en stamrenovering är en sådan underhållsåtgärd som omfattas av bostadsrättsföreningens underhållsskyldighet enligt 7 kap. 12 § bostadsrättslagen och som inte kräver ett stämmobeslut. Föreningen anses vidare, enligt hovrättens praxis, ha en skyldighet att återställa badrum efter genomfört stambyte.

Återställandet av badrummet behöver kvalificerad majoritet på föreningsstämman

Åtgärden att återställa badrummet innebär dock en förändring av lägenheten och behöver beslutas av föreningsstämman med kvalificerad majoritet. Om bostadsrättshavaren till den eller de lägenheter som berörs inte samtycker till åtgärden behöver beslutet godkännas av hyresnämnden enligt bostadsrättslagen 9 kap. 16 § 2 st.

– Svea hovrätts beslut förtydligar att ett beslut om att föreningen ska riva ut och sedan återställa badrum i samband med stamrenovering behöver ske på en föreningsstämma med 2/3 majoritet samt med samtliga bostadsrättshavares samtycke. Om någon av bostadsrättshavarna motsätter sig beslutet behöver det godkännas av hyresnämnden istället, berättar Malin Vagnér som är föreningsjurist på HSB Stockholm.

Angelägen badrumsrenovering

I det nu aktuella fallet ansåg Svea hovrätt att badrumrenoveringen var angelägen och att syftet med densamma inte skäligen kunde tillgodoses på något annat sätt. Detta ansågs inte vara oskäligt mot bostadsrättshavaren, trots att denne ansåg att renoveringen innebar att badrummet skulle få en lägre standard.

– Det är en viktig del av styrelsens uppdrag att planera och genomföra underhållet för fastigheten, säger Malin Vagnér.

– Det är angeläget att bostadsrättsföreningar kan genomföra de underhållsåtgärder som behövs i föreningens fastighet. Ett stambyte innebär ofta att våtrum i lägenheterna behöver rivas ut för att åtgärden ska kunna genomföras.

– Frågan om hur långt föreningens återställningsplikt sträcker sig och vad som händer om ett badrum har en högre standard än vad som erbjuds vid återställningen uppkommer ofta i föreningarna. Svea hovrätts beslut klargör även att stambyten kan genomföras trots att en eller flera bostadsrättshavare har gjort egna standardhöjande badrumsrenoveringar.

 

Behöver din bostadsrättsförening hjälp med juridiska frågor kring stamrenovering? Våra medlemsföreningar har tillgång till juridisk rådgivning efter behov. Kontakta Kund- och Medlemsservice så hjälper vi er!

Vill ni veta mer om medlemskapet i HSB? Läs mer här.