Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bättre beslutsunderlag inom energi

15 maj 2019 En viktig sak att hålla koll på för alla styrelser är fastighetens energianvändning och vad man kan göra för att minska den. Med ett nytt verktyg gör nu HSB Stockholm detta enklare.

Att minska energianvändningen handlar om både ekonomi och hållbarhet. Såväl driftskostnader som klimatavtryck går att minska genom olika energieffektiviserande åtgärder. För att kunna prioritera rätt och välja de investeringar som ger bäst effekt i det enskilda fallet krävs dock bra beslutsunderlag.

– Det är lätt att hamna i händerna på energikonsulter och värmeproffs av olika slag. Styrelsen behöver vara i en position där den kan fatta självständiga, genomtänkta och nyktra beslut. För att hjälpa våra medlemmar att bli mer fristående från utomstående aktörer har vi nu utvecklat ett nytt digitalt verktyg för energiuppföljning, förklarar Jesper Hedefalk, områdeschef på HSB Stockholm

Tidigare har styrelsen i föreningar med energistatistikavtal med HSB Stockholm fått sin information utskickad i ganska statisk tabellform. Det har varit tungt för lekmän att ta till sig och inte särskilt pedagogiskt utformat.

Det nya verktyget gör det enkelt för ansvariga i styrelsen att själva tolka översiktlig information. Energistatistiken läggs upp på Mitt HSB den 15:e i varje månad och går att följa över tid. Ett begränsat antal lättförståeliga nyckeltal visar total energianvändning, vad i fastigheten som drar energi, om förbrukningen sjunkit eller ökat och hur den står sig i förhållande till andra HSB-föreningar i regionen. Användaren bestämmer sedan själv fördjupningsnivån.

– Utan hjälp utifrån kan styrelsen läsa av mätdata, hitta avvikelser, dra sina slutsatser och prioritera rätt. Det går till exempel att se om föreningen borde ta tag i fjärrvärmen eller göra något för att få ner elförbrukningen. Man får också bra uppföljning på effekten av sina gjorda investeringar och kan vara transparent med detta gentemot bostadsrättsföreningens medlemmar, säger Jesper Hedefalk.

Störst utväxling av verktyget får föreningen genom att kombinera energistatistikavtalet med ett driftavtal med HSB. Då får man tillgång till en drifttekniker som hjälper till att hitta lämpliga möjligheter till optimering av befintliga system eller nyinvesteringar.

– Vår drifttekniker analyserar statistiken löpande och arbetar systematiskt och proaktivt med den, samtidigt som styrelsen genom det nya verktyget får fristående beslutsunderlag, avslutar Jesper Hedefalk.

energistatistik.png

Exempel på vy från statistikverktyget för energianvändning.