Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Klimatsmart när HSB-fastighet får el-bilpool i huset

19 november 2019 För hyresgästerna i f.d. Hotel Oden i Vasastan står bilen startklar i garaget utan att de behöver tänka på vare sig parkering eller reparationer. De har fått en el-bilpool i huset. ”Vi vill göra det enkelt för våra hyresgäster att få tillgång till en säker, modern bil och samtidigt bidra till ett hållbart Stockholm”, säger Pernilla Wångklev, specialist kommersiella lokaler.

När garaget i hyresfastigheten f.d. Hotel Oden i Vasastan skulle hyras ut ville HSB Stockholms lokaluthyrare hitta en ny twist på upplägget. HSB Stockholm jobbar för att på olika sätt erbjuda ett hållbart boende åt sina medlemmar och kunder och nu öppnade sig möjligheten att göra livet enklare och mer klimatsmart för husets hyresgäster. Resultatet är den första elbilpoolen i HSB Stockholms egna fastigheter.

– I vanliga fall brukar vi hyra ut till en aktör som i sin tur förmedlar traditionella parkeringsplatser. Nu ville vi erbjuda något mer, som alla boende i husets åttio lägenheter kan ha glädje av, säger Pernilla Wångklev, specialist kommersiella lokaler. 

Unga hyresgäster slipper dyrt bilägande

Elbilspoolen som startade nu i höst är ett samarbete med Parkando och elbilio. Vem som helst kan gå med men eftersom de fyra elbilarna står parkerade i hyreshusets garage är tanken att göra det extra smidigt för de som bor i HSB-lägenheterna. De bokar bilen via en app, tar hissen ner och kan börja köra.

– Vi tror att bilpoolen skapar ett mervärde för de boende, särskilt med tanke på att det är många unga hyresgäster som bor i huset och som nu slipper de dyra utgifter som kommer med att ha en egen bil, säger Pernilla Wångklev. 

Enklare att resa mer hållbart

Tanken är att också göra det enklare att ta del av den här sortens klimatnyttiga mobilitetstjänster. Eftersom elbilarna har låga utsläppsnivåer kan elbilpooler vara ett sätt att få fler att resa mer hållbart. Med tanke på att en vanlig personbil, enligt en rapport från Trafikverket, står parkerad 96% av tiden är det inte så konstigt att den här sortens delningstjänster har blivit allt vanligare de senaste åren. Inte minst i storstäderna där vi bor nära varandra.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv är mobilitetsfrågan oerhört viktig och som fastighetsägare har vi möjlighet att underlätta för de boende att välja mer miljövänliga sätt att transportera sig, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm.

En bil i bilpool uppskattas ersätta fem privatägda bilar, så att dela är en stor vinst både för miljön och ekonomin. Våra städer kan också bli trevligare med färre parkerade bilar och det i sin tur kan öppna möjligheter för en mer levande stadsmiljö.

Fördelarna är många och på HSB Stockholm följer man utvecklingen av olika alternativ som kan göra det enklare för hyresgäster och andra medlemmar att resa mer hållbart.   

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att våra hyresgäster ska kunna göra hållbara val, säger Anna Bengtsson avslutningsvis.