Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En blomstrande utemiljö från tidig vår till sen höst

29 augusti 2019 Allt fler bostadsrättsföreningar satsar på sin utemiljö. Där kan man skapa härliga platser för grannsamvaro och ge besökaren ett bra första intryck av hela fastigheten. Pauline Bjuhr, trädgårdsformgivare HSB Stockholm, vet hur man blåser liv i sömniga utemiljöer.

Hej Pauline, vad gör en trädgårdsformgivare?

– Jag och mina tre kollegor på HSB Stockholm utvecklar befintliga utemiljöer som på grund av exempelvis ålderslitage eller bristande skötsel behöver rustas upp. Vi hjälper allt från äldre bostadsrättsföreningar till de som är byggda på 00-talet.

Varför ska man satsa på utemiljön?

– Det finns många bra anledningar. Utemiljön står ofta för det första intrycket, här har styrelsen chansen att höja upplevelsen av hela bostadsrättsföreningen. Men minst lika viktigt är vad den kan göra för medlemmarna i egenskap av att vara det största gemensamma rummet. Genom att skapa uteplatser där de boende vill tillbringa tid umgås fler och grannsamverkan stärks. Att fler rör sig utomhus kommer också med fördelar som färre inbrott.

Hos brf Lingonet hjälpte ni naturen på traven. Hur?

– Hos den här kunden planerade vi in vegetation som gynnar fjärilar och bin, såsom magnolian med sin tidiga blomning och stenkyndeln som är en favorit bland pollinatörerna. Vi försöker i alla våra projekt att främja pollinerande insekter och planera för fågelholkar och insektshotell.

– I brf Lingonet blommar det nu från tidig vår till sen höst och i utemiljön finns en variation av trivsamma platser för de boende. Men praktiska aspekter var också viktiga för den här bostadsrättsföreningen, som att fräscha upp bänkar och få bättre cykelparkeringar.

Hur går själva arbetsprocessen till?

– Först har vi ett förutsättningslöst möte med bostadsrättsföreningen där vi pratar om deras tankar och kan göra en uppskattning av vad projektet skulle kosta. Om styrelsen väljer att gå vidare tar vi fram en skiss som vi bollar tills alla är nöjda. När den väl är klar kan kunden fortsätta på egen hand men det vanligaste scenariot är att vi projektleder arbetet, från upphandling tills att renoveringen är klar.

pauline-bjuhr.png

– Vi kan också hålla i i informationsmöten och ha boendedialoger för att fånga upp önskemål. Även om det skiljer sig mycket åt kan det vara bra att ha i åtanke att ett projekt tar minst ett år från planering till genomförande. Det är bra att börja i tid.

Hos brf Kantarellen planerade ni in ”rum” för både lek och lugn. Berätta hur ni tänkte!

– Här satsade vi på bra lekytor och fräscha lekplatser vilket faktiskt har resulterat i att fler barnfamiljer har fått upp ögonen för området. Men vi har också skapat rum för vila och rekreation med sittplatser omgivna av stora rabatter och en boulebana för att fler än barnen ska vilja aktivera sig. De olika ”rummen” gör att det blir naturliga avgränsningar mellan lugn och lek.

Tänker ni på hållbarheten när ni planerar en utemiljö?

– Absolut. I alla våra projekt vill vi hitta sätt att återanvända och bevara det som redan finns. Sedan planerar vi självklart in nya material också och försöker då välja sådana som håller länge.

– När vi tar fram en plan för utemiljön tänker vi på den fortsatta skötseln så att det finns en långsiktig hållbarhet i projektet också. Skötselkostnaderna ska vara i linje med bostadsföreningens ekonomi, den ambitionen kan man kombinera med att stärka den biologiska mångfalden. Det kan exempelvis vara att planera in en gräsyta som ska klippas mer sällan. Att skapa platser där de boende lätt kan träffas är dessutom bra för den sociala hållbarheten. Sköter man om sin utemiljö har man under mycket lång tid en plats som ger glädje, stärker gemenskapen och höjer värdet av boendet.

Paulines tre tips:

1. Satsa på skötseln

Se till att ha en fungerande löpande skötsel så håller utemiljön i många år. En utemiljö som inte sköts om förfaller på bara några säsonger.

2. Budgetera för utemiljön

Höstens budgetarbete är ett bra tillfälle att se över posten för utemiljö. Har ni planer på att göra ett omfattande projekt är ett tips att dela upp det i etapper, över flera år.

3. Njut av upplevelsen

När en ny utemiljö väl är på plats behöver vegetationen växa till sig innan den visar sig från sin allra bästa sida. Ha tålamod och njut av att de kommande säsongerna få följa den utvecklingen.