Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så kan din förening arbeta mer hållbart

28 maj 2019 Vi vill hjälpa bostadsrättsföreningar att agera och verka mer hållbart i deras arbete. Som bostadsrättsförening finns det mycket man kan göra för att bidra till ett bättre klimat. Vi har listat våra 10 bästa tips!

1. Utse en miljöansvarig i föreningen
Vi upplever att det bland våra medlemmar både finns stort engagemang men också stor kunskap i dessa frågor. Att ta vara på detta genom att utse en specifikt ansvarig har vi sett kan ge en viktig skjuts i hållbarhetsarbetet.

2. Genomför en energiutredning
Att utföra energieffektiviseringar prioriteras ofta eftersom miljövinsten dessutom ger kostnadsbesparingar. En energiutredning är ett första steg för att få koll. HSB har energikonsulter som är specialiserade på att hjälpa våra föreningar att hitta möjligheter till och genomföra effektiviseringar. Inom kort lanserar vi också en tjänst för att enkelt följa upp nyckeltal kopplade till energianvändning.

3. Se över er avfallshantering
Kanske behövs tydligare skyltar vid källsorteringen, kanske kan ni införa sortering av matavfall? Även här finns möjlighet för föreningarna att spara pengar.

4. Undersök olika mobilitetslösningar
Eftersom vi har vår verksamhet och våra föreningar i en stor stad finns många olika möjligheter till mobilitet. Många föreningar använder sig av bilpooler, men vi ser också att den ökade digitaliseringen ger möjligheter att tänka nytt. En början kan vara att se över hur föreningen kan underlätta för ökat cyklande.

5. Utöva konsumentmakt
Ställ krav på era leverantörer, kopplat till miljö och arbetsmiljö! En bostadsrättsförening har ett fastighetsägaransvar och att ställa rätt krav på sina leverantörer är därför naturligtvis jätteviktigt. Marknaden förändras ju också om fler och fler ställer högre krav.

6. Använd er av HSBs kod för brf
Koden bidrar till att föreningen kan styras på ett effektivt och demokratiskt sätt med en stabil och hållbar verksamhet. Den hjälper till att skapa öppen- het gentemot medlemmar och gör det lättare för dem att påverka. Koden finns på Mitt HSB.

7. Genomför en ekosystemtjänstanalys
Se över utemiljön med syfte att gynna pollinatörer, öka den biologiska mångfalden och säkra en hållbarhantering. Förutom att det är en viktig miljöfråga, så handlar detta även mycket om trivsel på den gemensamma gården vilket skapar engagemang i föreningen. HSB har också olika tjänster och specialister som kan hjälpa föreningar att arbeta mer hållbart och utveckla utemiljön. En ekosystemtjänstanalys ger tydligt besked om vad som fungerar och inte.

8. Fundera över klimatanpassning
Även om vi lyckas bromsa klimatförändringarna så går vi mot ett förändrat klimat. Det kan innebära kraftigare skyfall och översvämningar, vilket kan orsaka stora skador. Mycket grönytor är exempelvis viktigt för att kunna ta hand om stora mängder regnvatten och därmed minska risk för översvämning.

9. Ordna seminarier och workshops kring hållbarhetsfrågor
Fånga upp engagemanget som finns! HSB ordnar även seminarier på detta tema några gånger om året för de som vill träffas och få inspiration.

10. Arrangera sociala aktiviteter utan krav på motprestation
Oftast samlas bara medlemmar när det är städdag och liknande. Varför inte ordna en grillkväll, pubquiz eller skördefest bara för att det är trevligt och skapar samhörighet?