Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ska vi nå hållbarhetsmålen måste vi alla ta vårt ansvar

17 maj 2019 För snart fyra år sedan antog FN:s medlemsländer Agenda 2030. De 17 målen ska leda till att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa, och att lösa klimatkrisen.

Några månader senare enades dessutom världens länder om att samarbeta för att hålla den globala temperatur- ökningen under 2 grader, helst under 1,5. Hösten 2018 presenterade FN:s klimatpanel IPCC en rapport om hur de går. Den visade att det går sådär - eller rättare sagt, inte alls. Alla verkar överens om att något måste göras. Men vem ska göra det och på vilket sätt verkar betydligt svårare att komma fram till. Nu börjar dock något att hända. En svensk tonåring har fått en och en halv miljon människor runt om i världen att demonstrera för klimatet, och allt fler engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Vi börjar i allt högre utsträckning se över vårt eget ansvar för hur vi konsumerar, äter och reser.

Och ni bostadsrättsföreningar, var kommer ni in i bilden? En undersökning från vår branschkollega SBC visar att var tredje bostadsrättshavare anser att deras förening inte gör tillräckligt. Och var femte tycker till och med att föreningar som inte gör tillräckligt bör bötfällas. När vi på HSB Stockholm nyligen frågade vad ni medlemmar anser att vi ska prioritera framöver konstaterades det att tjänster som präglas av ett hållbarhetsfokus var en självklarhet. HSB Stockholm har en viktig uppgift att vara ett stöd för er i detta arbete. Genom utbildningar, rådgivning och tjänster vill vi inspirera och underlätta för er bostadsrättsföreningar att göra hållbara val. Det måste vara enkelt för en förening att göra rätt.

Vid ett seminarium om hållbarhet som jag höll för ett antal förtroendevalda för en tid sedan, blev diskussionerna snabbt både väldigt intressanta och konkreta. Deltagarna reflekterade över hur just deras förening bidrog, eller borde bidra, till de globala hållbarhetsmålen. Ska vi nå de målen måste vi alla ta vårt ansvar. Även mindre åtgärder kan skapa ringar på vattnet och därmed driva på det större arbetet. Men det är också en moralisk fråga: kan vi kräva att andra ska ändra sitt beteende medan vi lever på som vanligt? Om hela världen levt som vi gör i Sverige skulle miljö- och klimatproblematiken varit ännu större. Och är det inte det som kooperation till syvende och sist handlar om - att lösa utmaningar tillsammans?

Anna B2.jpg 
/ Anna Bengtsson, hållbarhetschef, HSB Stockholm 

Inspireras av HSB Brf Hamnkaptenen


HSB Stockholms årliga hållbarhetspris går i år till bostadsrättsföreningen Hamnkaptenen på Södermalm i Stockholm. Tack vare nya solpaneler på taket, vars elproduktion kan följas i realtid, kan föreningen numera producera sin egen el.

Brf Hamnkaptenen vinner priset för sitt långa och medvetna arbete med hållbarhet, som förutom solcellerna också består i att de bland annat renoverat gamla fönster och försett dem med energiglas, installerat rörelseaktiverad lågenergibelysning i trapphusen och byter till LED-belysning i alla gemensamma lokaler. Föreningens komposter för vegetabiliskt hushållsavfall och den sociala verksamheten med många gemensamma aktiviteter bidrog också till vinsten. - Det känns fantastiskt kul att vårt målinriktade arbete uppmärksammas. Solpanelerna täcker den stora merparten av energianvändningen i fastigheternas gemensamma utrymmen. Investeringskostnaden kan vi räkna hem om tio år. vilket innebär att vi producerar el kostnadsfritt och utan klimatpåverkan i 20 år därefter, säger David Samuelsson, ordförande i Hamnkaptenen som består av 221 lägenheter och tio lokaler.

Läs mer..