Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbart boende i tre decennier

18 november 2019 När Maritha Lindberg och hennes familj flyttade in i fyran på Vintertullstorget 1992 var det ingen som pratade om hållbarhet, 27 år senare är sopsortering, återvinning och solel en självklar del av vardagslivet för de boende i HSB brf Hamnkaptenen.

Mitt i stan, men ändå naturnära, med Hammarby kanal på ena sidan och gröna små gårdar, perfekta för lek och spring, på den andra. Det lockade den unga familjen Lindberg/östervall när de flyttade in i brf Hamnkaptenen 1992. Men att deras förening 27 år senare skulle gå i bräschen för hållbarhetsarbete, var inget som Maritha och hennes man Calle anade då.

- På den tiden var det ingen som pratade om hållbarhet. Men faktum är att vår förening ändå var tidigt ute med miljötänk. Vi hade en eldsjäl i föreningen som drog igång kompostering på gården. Så vi komposterade allt
vegetariskt matavfall under några år och turades om med att sköta komposten, lägga på sågspån och luckra jorden.

Under årens lopp har miljöintresset i föreningen utvecklats. För ett år sedan installerade brf Hamnkaptenen solpaneler på föreningens tak. Tanken är att solelen ska stå för 80 procent av all el i föreningens gemensamma utrymmen.

- Det känns bra att bo i en förening som arbetar så aktivt med att ta miljöhänsyn, samtidigt som panelerna även bidrar till att få ner våra kostnader vilket förstås också är positivt, säger Maritha.

Själv försöker Maritha leva så hållbart det går i vardagen, även om hon konstaterar att "alla alltid kan göra mer".

- Vi sopsorterar förstås. Det är riktigt enkelt i vår förening, eftersom vi har ett så bra källsorteringsrum där man
smidigt kan sortera glas, papper, plast och annat. Vi har ställt en påse i klädkammaren där vi slänger plast och en stor kartong med allt annat. Så bär vi bara ner det och sorterar på plats i källsorteringsrummet. Väldigt bekvämt!

Att rensa ut kläder och prylar som inte används och lämna dem till välgörenhet är också något som Maritha gör regelbundet. Det finns flera organisationer som tar emot avlagda kläder i hennes närhet, men även bostadsrättsföreningen har ett slags bytessystem för prylar och böcker.

- I vårt återvinningsrum finns hyllor där man kan lämna saker som man inte har användning för längre. Det kan vara allt från porslin och mindre möbler till ett par skridskor. Så kan någon som vill ha grejerna ta dem istället.

Förr anordnades även klädbytardagar på hösten och våren, då Maritha fyndade till sina två barn.
- Det var toppen - man sparade pengar samtidigt som de urvuxna kläderna kom till nytta igen.

En annan del av miljöarbetet i brf Hamnkaptenen är att föreningens tvättstugor har maskiner som doserar
allergivänligt tvättmedel automatiskt, vilket Maritha också uppskattar.

- Dels slipper man tänka på att ta med sig tvättmedel, så det blir billigare, men framför allt är det ju bra för miljön att man aldrig kan överdosera tvättmedel.

Men hållbarhet handlar inte bara om miljö, det har även en social och en ekonomisk aspekt. I brf Hamnkaptenen har man till exempel flera gemensamma lokaler med plats för pingis, bandy, en hobbyverkstad och annat. Det ökar trivseln och skapar samhörighet mellan grannarna.

- När våra barn var små hängde de jämt där nere och spelade pingis. Det kändes tryggt att veta var de höll hus och att alla kände varandras barn. Även hobbyverkstaden har vi använt en hel del under åren.

Att komma med idéer och engagera sig i föreningens hållbarhetsarbete och annat tycker Maritha är en viktig del av boendet. Själv var hon ordförande i brf Hamnkaptenen under några år i mitten på 2000-talet, och hon bidrar fortfarande med idéer och förslag när hon kommer på något, trots att hon inte är med i styrelsen längre.

- Det finns så många sätt att påverka:
man kan lämna en motion till styrelsen, skicka ett mejl eller helt enkelt bara ta ett snack med någon av styrelsens medlemmar om man möts på gården eller i trapphuset. Svårare än så är det faktiskt inte.

Under våren 2019 fick brf Hamnkaptenen HSBs hållbarhetspris, bland annat tack vare sitt arbete med solenergin.

Vad tänkte du när ni fick priset?
- Det är roligt, bra och välförtjänt. Det är inte så många bostadsrättsföreningar som har installerat solceller, men det verkar komma mer och mer. Det är roligt att bo i en förening som ligger i framkant!