Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hårdare regler mot svartkontrakt och olovlig andrahandsuthyrning

10 december 2019 Den nya hyreslagstiftningen gäller från och med den 1 oktober 2019. Hyresgäster och bostadsrättsföreningar med hyresgäster i den egna fastigheten berörs av reglerna.

Handel med svartkontrakt, olovliga andrahandsuthyrningar och lägenheter som hyrs ut till överhyra har länge varit ett problem på hyresmarknaden. Hyresgäster behåller lägenheter som de inte längre behöver på grund av att de kan tjäna pengar på den. Grundtanken kring en rörlig hyresmarknad raseras och bostadslösa får vänta längre för att kunna få ett förstahandskontrakt. Här är de nya reglerna.

Hyrs en lägenhet ut i andra hand utan tillstånd kan lägenheten sägas upp av hyresvärden direkt

När en hyresgäst vill hyra ut sin lägenhet i andra hand behöver den inhämta tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. Om uthyrning sker utan tillstånd kan hyresvärden, enligt de nya reglerna, säga upp hyresgästen direkt, utan föregående tillsägelse. Tidigare har det krävts att hyresgästen får en tillsägelse och möjlighet att rätta sig innan uppsägning har kunnat ske.

Uttag av för hög hyra vid andrahandsuthyrning kan leda till uppsägning

Hyran som förstahandshyresgästen tar ut av sin andrahandshyresgäst ska spegla kostnaden som förstahandshyresgästen har. Det innebär att hyran ska vara densamma för andrahandshyresgästen som för förstahandshyresgästen. Hyrs lägenheten ut möblerad kan ett påslag göras motsvarande max 15 % av hyran. Utöver det kan ersättning för el, bredband, värme och andra kringkostnader för lägenheten tas ut till den faktiska kostnaden. Om hyresgästen tar ut högre hyra kan det, enligt de nya reglerna, leda till uppsägning av hyresavtalet.

Det går inte att byta en hyresrätt inom ett år från tillträdet

Tillstånd till byte kan ges av hyresvärden eller hyresnämnden. För att få ett tillstånd från hyresnämnden krävs som huvudregel att hyresgäst och bytespart har varit bosatta i respektive lägenheter under minst 1 års tid. För att få rätt att byta lägenhet krävs det precis som tidigare att det finns beaktansvärda skäl. Det går heller inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt/villa.

Det är förbjudet att köpa hyreskontrakt – inte bara att sälja

Det är numera förbjudet både att köpa och sälja hyreskontrakt. Tidigare var det endast förbjudet att sälja. Om det i efterhand kommer fram att en hyresgäst fått lägenheten via handel med svartkontrakt kan lägenheten sägas upp. Det kan ske så långt tid som 5 år efter det att ersättningen lämnades, togs emot eller begärdes.

Vem kan dömas till fängelse?

De strängare reglerna som har införts innebär att en hyresgäst som både hyrt ut lägenheten olovligen i andra hand och tagit ut överhyra kan dömas till fängelse. Detta gäller även den som handlat med svartkontrakt, både köparen och säljaren.