Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Historiska hyreslägenheter börjar ta form

10 juni 2019 I mars nästa år ska HSB Stockholms första nyproducerade hyreslägenheter stå klara. Förra veckan kom det ena husets väggar på plats. Såhär en bit in i projektet ser tidplanen ut att hålla trots att det har dykt upp en del överraskningar på vägen.

För första gången i HSB Stockholms snart hundraåriga historia byggs nyproducerade hyreslägenheter. Våren 2020 ska de 37 lägenheterna stå klara i kulturhistoriska funkisomgivningar i Traneberg. Byggprocessen går framåt och snart är de mest störande arbetsmomenten avklarade. Att bygga i ett redan tätbebyggt område där flera byggaktörer dessutom är aktiva samtidigt har sina utmaningar.

– Det är väldigt trångt och mycket trafik att ta hänsyn till vilket kräver sin logistik, säger Kristian Gauffin, projektchef HSB Stockholm. Vi är först ut men flera nya hus är planerade så när vi var mitt uppe i markarbetet överraskades vi av att en annan aktör började dra vatten och avlopp.

– Med så mycket på gång får saker lösas allt eftersom men tack vare tät kommunikation kan till och med hunddagiset här intill hålla öppet. Vi försöker planera så att de kan ta sina promenader när vi spränger och låter som värst.

Byggstarten var i december och sedan dess har det inledande arbetet med borrning, spräckning och urlastning av berg bjudit på några överraskningar. Anledningen är att den tekniska undersökning som gjordes innan bygget drog igång missbedömde platsens förutsättningar en aning och därför fick markarbetet planeras om i efterhand.

– Det har dragit ut på tiden men vi räknar med att vara klara som planerat, i mars 2020. Då är jag övertygad om att husen med sin moderna prägel kommer att smälta in bra och samtidigt lyfta hela området. Det blir en win-win där också våra hyresgäster i grannhusen kommer få ta del av bland annat nya grönytor och sopmöjligheter.

De två husen byggs parallellt. Nu är plattan och det första våningsplanet klart på den första byggnaden och inom kort färdigställs samma moment på hus nummer två. Med sin placering kommer Stockholms utbud av stadsliv, grönska och vatten vara nära tillhands för de som ska bo i husens ettor till treor.

– Lägenheternas storlek har styrts av medlemmarnas efterfrågan och eftersom det inte är några kolosser som byggs utan 11 x 22 meter smala hus lämpar det sig extra bra just här, berättar Kristian.

Förutom att husen byggs för att motsvara miljöstandarden Miljöbyggnad Silver ska de dessutom leva upp till Stockholms stads tuffa mål att nyproducerade byggnader ska ha en energianvändning på som mest 55 kWh/m2 och år, vilket är betydligt högre än Boverkets krav.

Husen ska inte bara byggas utan också förvaltas av HSB Stockholm. Därför har Kristian varit särskilt noga med att välja hållbara naturmaterial som sällan återfinns i hyreslägenheter. I stället för den så vanliga linoleummattan i köket föll valet på kalksten och i de andra rummen blir det parkett i tålig massiv ek. Diskmaskin, induktionsspis, tvättmaskin och balkong eller uteplats är standard.

– Jag har fått uppdraget att bygga de här husen för att vi långsiktigt ska förvalta dem. Därför var det självklart att välja kvalitetsmaterial som håller länge, säger Kristian. Det här blir eleganta lägenheter med jättebra läge som jag är övertygad om att medlemmarna kommer tycka är kanon.