Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Möt HSB-ledamoten Erik Hickman, med uppdrag att förvalta våra medlemmars förtroende

08 oktober 2019 HSB Förvaltare och områdeschef Erik Hickman är rookien med lång erfarenhet. Han engagerar sig gärna i komplexa styrelser som har en gedigen historia med mångbottnade utmaningar. Inget är för avancerat och det finns inget som inte har en lösning. Men vägen dit kan se ut på tusen olika sätt. Och när Erik, över en kopp kaffe i ett mangelrum, får träffa likasinnade som brinner för att lösa saker tillsammans - då trivs han som allra bäst.

Sedan drygt ett år tillbaka jobbar Erik Hickman som områdeschef på HSB Förvaltare, relativt nyanställd HSB mått mätt. I sju år dessförinnan var han förvaltare hos Riksbyggen. 

- Min anställning på Riksbyggen har jag såklart lämnat bakom mig men mina kontakter som jag skapade under alla år som förtroendevald i en och samma förening har jag fortfarande kvar. När man helt plötsligt är den person som suttit längst i en styrelse så är det omöjligt att inte bli involverad på flera olika plan. Flera medlemmar i den styrelsen kommer vara mina vänner för livet, berättar Erik.

Själva essensen stavas långsiktighet 

Just långsiktighet är en ledstjärna och något som både förhöjer trivsel och skapar motivation. För utöver sin roll som områdeschef är Erik HSB-ledamot i Brf Porkala, en stor förening i Akalla som utgörs av över 800 lägenheter fördelat på 19 huskroppar.

Fastigheten Brf Porkala uppfördes under miljonprogrameran och bakom betongen är historiken med HSB lång och samarbetet har tett sig genom en rad olika konstellationer under årens gång. Sedan årsskiftet är Brf Porkala endast medlemmar i HSB och all HSB-förvaltning är bortskalad.

- En kollega på HSB Stockholms medlemsavdelning frågade om jag ville ha en utmaning och syftade på Brf Porkala - jag tackade ja direkt! Min självkännedom säger mig att jag drivs och utvecklas av problemlösning, jag tycker det är spännande när vägen inte är spikrak och när jag känner att jag kan bidra med nytta. I det här förtroendeuppdraget är dessutom min styrka att jag är opartisk, min roll är uteslutande att stötta och hjälpa till på bästa möjliga sätt utan att lägga in egna värderingar, säger Erik.

Förtroendevald x2

I somras valdes Erik in som HSB-ledamot i ytterligare en stor förening, Brf Tanto på Södermalm. För att få svar på hur både tid och energi räcker till för två stora förtroendeuppdrag som HSB-ledamot vid sidan av heltidsarbete och privatliv fick vi tillfälle till en pratstund. 

Erik om sina uppdrag som HSB-ledamot

Hur gick dina tankar när du åtog dig inte bara ett, utan två, uppdrag som HSB-ledamot i 800+ föreningar?

- Jag har sedan tidigare erfarenhet från styrelseuppdrag i olika stora föreningar men det som lockar mig har ingenting med storleken att göra. Även om en stor förening oftast har större ekonomiska muskler som kan ge utrymme för häftiga projekt så är själva föreningslivet det roligaste jag vet. Att vara en del av en grupp där frivilligas engagemang och vilja att utveckla och förbättra för sin näste är något jag verkligen brinner för.

Utvecklas även du själv av dina uppdrag som HSB-ledamot?

- Verkligen! Inte minst lär jag mig hela tiden nya saker om HSB:s många tjänsteerbjudanden. Vi gör så mycket och att vara HSB-ledamot höjer min kompetens inom områden utanför mitt egna, som exempelvis hur rapporteringen från fastighetsskötaren eller driftverksamheten går till. En annan intressant aspekt är omvärldsbevakningen som kommer med på köpet och som hjälper till i vår egna benchmark. I Brf Porkala sköter andra företag förvaltningen och det är intressant att se hur andra företag jobbar. På så sätt kan jag jämföra med våra egna strategier och arbetssätt och hela tiden optimera dem, med målet att kunna erbjuda våra medlemmar och kunder marknadens bästa förvaltningstjänster.    

Hur jobbar du med effektiva möten för att få tiden att räcka till?

Att alla kommer pålästa inför ett möte och håller sig á jour i exempelvis mejlslingor är en förutsättning för att mötet inte ska dra ut på tiden. En stor fördel man har som HSB-ledamot är att man kan hjälpa till med den coachande delen kring mötesteknik, eller att marknadsföra våra egna utbildningar på temat. På så vis behåller man framförallt en yngre målgrupp engagerad, dem som inte har tid för långrandiga möten.

"Att vara förtroendevald är en ovärderlig kompetensutveckling" - Erik Hickman  

Slutligen då Erik. Vi vet att HSB-ledamotsrollen är vår allra mest uppskattade medlemsförmån. Och vi behöver bli fler. Hur pitchar du in ledamotsuppdraget bland kollegor och medarbetare på HSB?

- Absolut prio ett är att du ska tycka att det är kul! Hela vårt föreningsliv består av engagerade människor vilket jag tycker är något av det mest genuina och fina vi har i tillvaron. Jag slås alltid av hur oerhört professionella och erfarna människor jag får möta och utvecklas både av och gemensamt med. Att vara HSB-ledamot är kompetensutvecklande på många sätt. Du lär dig hela tiden mer om olika verksamhetsområden och du bygger på så vis självförtroende. Det är helt klart ett livslångt lärande där den långsiktiga aspekten inte får förringas. Att få ett förtroende är stort och det ska man förvalta på bästa möjliga sätt, och i ryggen har man alltid HSB som den stora tryggheten.