Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inkluderande vardagskonst för gemenskap - nu i eget arkiv

25 mars 2019 Ett livsverk i vardagskonstens tjänst finns nu samlat på Skissernas Museum i Lund. Cilla Jahns arkiv dokumenterar decennier av arbete med att förse bostadsområden och offentliga miljöer med konstnärlig utsmyckning. Och allt började på HSB Stockholm.

Ett trettiotal intresserade minglar runt i den avlånga Birgit Rausing-salen. En av dem är konsthistorikern Cilla Jahn själv. Nu finns arkivet över hennes gärning i vardagskonstens tjänst här på Skissernas Museum i Lund.

– Det här är ett livsverk, som nu införlivas i vårt stora arkiv. Vi ser det som forskningsinfrastruktur, säger museichefen Patrick Amsellem i sitt invigningstal.

I montrarna mitt på golvet syns bilder av några av alla de konstverk och miljöer Cilla Jahn varit involverad i att få till stånd genom åren.

– Vi på HSB är stolta över att ha varit föregångare. Tack Cilla Jahn, för det fantastiska jobb du gjort för HSB, säger HSB Stockholms vd Anders Svensson innan han symboliskt klipper ett rött band kring några av arkivmapparna som står uppställda bakom honom.

Cilla Jahns arkiv innehåller brev, avtal, ritningar, kataloger, fotografier, skisser och pressklipp från ett arbetsliv som gått ut på att under decennier förse framförallt Stockholmsmiljöer med offentlig konst. Och allt började hos HSB i Stockholm.

– Det var tack vare ett projekt på HSB som jag fick jobba med detta. När jag väl fått in en fot tänkte jag ”det här ska jag aldrig missa!”. Och på den vägen är det, andra höra av sig och ville ha hjälp. Man kan säga att det smittat av sig på andra byggherrar också.

Cilla Jahn talar om att nå den stora del av befolkningen som inte självmant söker sig till utställningar och gallerier.

– Jag har myntat uttrycket vardagskonst. Alla ska inkluderas. När hela samhället omorganiseras gäller det att få fram känslan av en kärna, som gör att man känner sig välkommen, säger hon och fortsätter:

– Det viktigaste är mötet i entrén. När du öppnar dörren och kommer in med alla dina matkassar, barn och allt vad det är, finns redan där ett anslag, något unikt som ger en identitet, som en gammal vän som hälsar välkommen. Det har varit min filosofi genom åren.

HSB har varit med och bidragit till att det nya Cilla Jahns arkiv nu finns på plats. Anders Svensson säger att Cilla Jahn varit central i HSB:s framgångsrika arbete med konst i boendemiljöer.

– HSB bildades för snart 100 år sedan och vår uppgift är att skapa det goda boendet. Det är inte bara fyra väggar utan också livet i bostadsområdet. Det är ganska många år sedan vi tog beslutet att i all vår nyproduktion ska vi ha konstnärlig utsmyckning. Konsten har en väldig betydelse för boendetrygghet, identitet och gemenskap, säger han och påpekar att konsten dessutom är en klok investering:

– Det blir lägre förvaltningskostnader. Vi vet att det blir minskat underhåll, minskat slitage och nästan inget klotter där det finns konst.

Cilla Jahn säger att hon är tacksam över att inget av konsten hon jobbat med i hundratals områden och tusentals miljöer genom åren plockats ner och tagits bort. Allt är finns kvar. 

Det allra roligaste, säger hon, är att andra nu kan ta vid.

– Finare än så här blir det inte. Ett arkiv är något beständigt. Jag har alltid tänkt att det är något dammigt och att ingen går dit. Men min dröm är nu att det finns unga människor som börjar rota i det här materialet och att det verkligen kan användas för att hitta svar på frågor, och kanske till och med någon ny riktning.

Anders Svensson ser för HSB:s del en fortsatt satsning på konst i boendemiljöer framför sig.

– Det blir ju en del av det man flyttar in i. Det skapar en gemenskap i den nya bostadsrättsföreningen där man lär känna sina grannar och då har konsten att samlas kring. Det här ska vi fortsätta med i all evighet, hoppas jag

 

Text:Ola Nilsson Bild: Jenny Leyman