Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kooperation - mer aktuellt än någonsin

01 november 2019 Micael Dahlen är professor på Handelshögskolan i Stockholm och känd som en nytänkare med progressiva spaningar om samtiden och framtiden. Han menar att kooperationen mycket väl kan bli en framtidsmodell.

Den kooperativa idén, att gå samman för att tillsammans lösa en samhällsutmaning och vara ett alternativ till "vanliga kommersiella företag", ligger Micael Dahlen varmt om hjärtat.

- Jag växte upp i Hägersten, strax söder om Stockholm, och hade kamrater som bodde i HSB-lägenheter. För många var det ett tryggt och bra liv, som exempelvis gav ensamstående mödrar rimliga ekonomiska och sociala möjligheter att få en fungerande vardag. Att tillsammans kunna skapa en tillvaro som man inte kan uppnå utan varandra, det är fantastiskt.

Håller den kooperativa idén fortfarande?

- Den traditionella kooperationen som vi haft i Sverige är en gammal idé och kanske lider den idag av att ha definierat sig för så länge sedan. Men eftersom samverkan är inbyggt i dess DNA så tror jag att den har alla möjligheter att bli en framtidsmodell igen. Kooperation är en idé som är mer spännande nu än någonsin tidigare.

Vad kan kooperationen ha för roll i framtiden?

- Samverkan är framtiden. Sverige har alltid varit bra på att pröva nyamodeller, inte minst har vi varit snabba på att ta till oss den nya delningsekonomin. Och egentligen är kooperation samma sak som delningsekonomi, det är människor som har bestämt sig för att samverka kring de resurser som finns, för att tillsammans skapa nya värden. Det passar också bra med den nya tekniken där vi kan mäta i stort sett allt. Du kan ju knappt lämna en restaurang utan att bli ombedd att recensera din upplevelse. Den typen av verktyg kommer att användas mycket mer för att ta reda på vad människor verkligen är ute efter.

På bostadsmarknaden, där fastighetsägarna brottas med affärsmodellerna för att försöka förstå och locka till sig nya kundgrupper, finns det många nya värden att upptäcka och utveckla, i allt från nya samlingsplatser till vad som kan samägas och delas.

Har du något råd till HSB som kooperation?

- Tänk nya valutor! De tekniska möjligheterna börjar falla på plats för att ha utbyten med varandra, spara, investera och utveckla affärsmodeller som inte baseras bara på traditionella pengar. HSB har plattformen i sin verksamhet och mission att driva den utvecklingen.