Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Renovering kan kräva tillstånd - var tydlig med information till medlemmarna

07 maj 2019 Det är vanligt förekommande att frågor kring vad som är föreningens ansvar respektive medlemmens uppkommer vid en renovering. En bostadsrättshavare måste i de flesta fall be om styrelsens tillstånd för att göra vissa ingrepp i sin lägenhet.

Ett vanligt ärende som inkommer till HSBs förenings- och fastighetsjurister  är att bostadsrättshavare har byggt om sina kök och bytt till en köksfläkt eller spiskåpa som påverkar fastighetens befintliga ventilationssystem.

Enligt HSBs normalstadgar ligger därför underhålls- och reparationsansvaret för en köksfläkt eller spiskåpa som utgör del av husets ventilation på föreningen. En bostadsrättshavare får då inte byta ut en sådan köksfläkt eller spiskåpa utan föreningens tillstånd. - Det här är väldigt vanligt. Ett bra sätt för styrelsen att förhindra att problemet över huvud taget uppstår är att tydligt informera medlemmarna om vad som gäller.

I övrigt har medlemmarna rätt stor frihet - och skyldighet - att underhålla och renovera sina lägenheter. De får fritt måla, tapetsera, slipa golv och kakla, byta blandare samt installera nya köksskåp, kyl/frys, spis och sanitetsporslin. Detta under förutsättning att föreningen har antagit HSBs normalstadgar från 2011 och inte gjort några förändringar gällande underhållsansvaret.

Är man osäker på vem som har underhålls- och reparationsansvar för en viss del i lägenheten är det alltid en bra utgångspunkt att börja med att titta i den egna föreningens stadgar. När det gäller ytterdörrarna får medlemmarna måla eller tapetsera insidan, men inte byta ytterdörr. - Ytterdörren är föreningens ansvar, medan nycklar och lås är medlemmens ansvar. Medlemmen kan alltså byta låskolv utan medgivande från styrelsen. Ingrepp i bärande väggar, omdragning av befintliga ledningar för vatten, avlopp, gas eller värme samt andra väsentliga förändringar av lägenheten kräver tillstånd från styrelsen.

En styrelsen får bara besluta om avslag om förändringen är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Man måste alltså kunna motivera sitt beslut.

Så hur bör en styrelse agera när en medlem gör förändringar som kräver tillstånd utan föregående klartecken från föreningens styrelse? - Det första steget är alltid att ta kontakt och prata. Om det inte fungerar kan man i vissa situationer vända sig till kronofogdemyndigheten för särskild handräckning.

Så säger reglerna

I paragraf 31 i HSBs normalstadgar finns bostadsrättshavarens skyldigheter vad avser underhåll och reparation av lägenheten beskrivna. På motsvarande sätt anger paragraf 32 vilket underhålls och reparationsansvar bostadsrättsföreningen har. I paragraf 37 beskrivs vissa ingrepp i lägenheten som alltid kräver tillstånd av styrelsen.