Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så bidrar HSBs medlemmar till att bekämpa fattigdom

05 december 2019 Vet du om att du som är HSB-medlem varje år bidrar till biståndsorganisationen We Effect genom din med­lemsavgift till HSB? På så sätt är du med och gör stor nytta för människor i utvecklingsländer.

I augusti i år följde HSB Stockholms håll­barhetschef Anna Bengtsson med We Effect på en studieresa till Zambia, för att på nära håll få se hur ett värdigt boende kan få människor att ta klivet ut ur fattigdom. Ett av besöken på plats gick till ett bostadskooperativ i utkanten av Zambias huvudstad Lusaka.

- Det var väldigt spännande och glädjande att få följa We Effects arbete i verkligheten och se vilken stor nytta HSBs bidrag gör, säger Anna Bengtsson.

Kooperativt bostadsbyggande är särskilt framgångsrikt i utvecklingslän­der eftersom det möjliggör för männ­iskor att gemensamt samla ekonomiska resurser, vilket skapar trygghet och ger ökat socialt kapital.

Projekten bidrar till att stärka gemenskapen och solidarite­ten. Man litar på varandra och hjälps åt att ta hand om bostadsområdet.

- Den stolthet som människorna i bostadskoo­perativet kände över att få visa upp de hus de bygger tillsammans och den skola de har kunnat starta gick inte att ta miste på, säger Anna Bengtsson.

Så stöttar HSB We Effect

  • We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen, genom biståndsarbete i 25 länder i fyra världsdelar. Fokusområden är landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång till mark.
  • Som HSB-medlem bidrar du med två kronor av medlemsavgiften till We Effect varje år, och HSB skänker tusen kronor för varje nybyggd lägenhet.
  • Under 2018 samlade HSB tillsammans in drygt tre miljoner kronor till We Effect.
  • Bakom We Effect står ett sextiotal svenska företag och organisationer, bland andra HSB.