Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så får ni demokratin att fungera

05 november 2019 Föreningsdemokrati är viktigt, men hur får man den att fungera på bästa sätt? Niklas Widebeck, utredningschef på HSB Riksförbund, ger sina bästa tips:

1. Informera, informera, informera

För att medlemmarna ska kunna engagera sig i bostadsrättsföreningen, behöver de veta vad de kan engagera sig i och hur de kan göra det. Det räcker inte att de bara får ta del av fattade beslut, de behöver även förstå hur de själva kan påverka besluten, eller till och med påverka vilka beslut som ska tas.

 

2. Utbilda

Ofta kan styrelsen mycket om föreningsdemokrati, men det är inte säkert att föreningens medlemmar kan lika mycket. Var beredda på att börja från början med att informera om hur föreningslivet fungerar och vilka skyldigheter och rättigheter man har som bostadsrättshavare.

 

3. Möt nya medlemmar

I många bostadsrättsföreningar har styrelsen introduktionsmöte med nya medlemmar. Ta gärna upp grunderna i föreningsdemokratin redan här - då ökar ni både möjligheten och sannolikheten för att de ska vilja engagera sig framöver.

 

4. Bjud in på ett tydligt sätt

När det är dags för stämma, bjud in i god tid och förklara tydligt varför det är viktigt att gå på stämman. Förklara också tydligt hur man kan skicka in motioner, och hur man kan påverka föreningen under övriga året.

 

5. Hitta nya engagemangsformer

Om en medlem aldrig har varit engagerad i en förening tidigare, kan det vara ett stort steg att ta en plats i styrelsen. Skapa därför andra forum där man kan starta sitt engagemang, till exempel en trädgårdsgrupp eller en grupp som har ansvar för lekplatsen.

 

6. Var öppen

Har ni en medlem som visar engagemang men inte vill sitta i styrelsen (än), var då öppna för den personens idéer och försök ge hen möjlighet att driva dem på andra sätt. Att få erkännande för sina idéer och ansvar för att driva dem gör att personer växer. Och går det absolut inte att genomdriva idén, kanske av budgetskäl, var då tydliga med varför det inte går just den här gången så att personen inte känner sig bortglömd eller orättvist behandlad.

 

7. Se över valberedningen

I många föreningar hinner valberedningen inte göra sitt jobb ordentligt, men lägger man tid på det arbetet finns mycket att vinna. Börja i tid att prata med medlemmarna och ställ frågan om de vill engagera sig. Om de svarar nej för att de tycker att de inte vet hur man gör, fråga då om de inte skulle vilja gå en utbildning eller få stöd på annat sätt. Många vill ta ansvar men vet inte hur de kan göra det.