Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så får ni fler att komma till föreningsstämman

13 februari 2019 För bostadsrättsföreningen är föreningsstämman är en av årets viktigaste händelser. Styrelsen får möjlighet att berätta vad ni jobbat med under året och medlemmarna får möjlighet att sätta sig in i vad som är planerat kommande år och påverka viktiga beslut. Många bostadsrättsföreningar kämpar med att medlemmarna ska komma på årsstämman. Hur kan ni öka engagemanget? Tre bostadsrättsföreningar delar med sig av användbara tips.

Engagera medlemmar i planeringen

Tänk gärna över om det går att engagera fler i planeringen? Att redan innan dagordningen sätts fråga medlemmarna: ”Hur kan vi göra stämman mer relevant för dig?”. Men kom ihåg: Om ni frågar är det viktigt att ni följer upp medlemmarnas önskemål. Detsamma gäller motioner från medlemmarna. Påminn om möjligheten att skicka in.

Locka med något extra

Om ni vill att fler ska komma så kan det vara värt att erbjuda något extra. Kaffe och lättare tilltugg är bra att bjuda på, eftersom stämmor kan dra iväg i tid. Tänk över om ni kan ta in några gäster som pratar om ett aktuellt ämne för er förening exempelvis en entreprenör som pratar om solceller.

Mary Ann Sörenssen, ordförande HSB BRF Vingen, berättar att de bjuder på fika och är tillgängliga under stämman:
”Vi försöker göra en trevlig inbjudan till stämman och poängtera att det är en festdag där hela föreningen har möjlighet att träffas. På stämmodagen bjuder vi in till kaffe och smörgås. Hela styrelsen är där och tar emot medlemmarna och det finns möjlighet att ställa allmänna frågor både före och efter stämman. Vi har även en trubadur som underhåller. Det uppskattas mycket.”

Kalla på rätt sätt

Även om det normala kravet är att sätta upp kallelse i portar kan det vara inbjudande att även lämna en skriftlig kallelse, mejla informationen till medlemmarna eller använda sociala medier för att nå ut. Det är också bra att ha med valberedningens förslag, en del medlemmar kan annars bli oroliga att uppgifter kastas på dem som deltar på stämman.

Skriv gärna med något i en personlig ton från er i styrelsen. Att det ska bli trevligt att ses och förklara bakgrunden till varför stämman hålls – om medlemmarna vet att man tillsammans tar hand om fastigheten ökar chansen att de boende vill engagera sig.

Irma Palm Ordförande HSB Brf Flottiljen, tipsar om att annonsera på sociala medier:
”Vi informerar på annonstavlan och vår Facebooksida samt genom personliga samtal på vårstädningen i april. Vi har även bjudit på förtäring.”

Anneli Johansson, vice ordförande i HSB brf Väduren, når ut med en personligare ton i infobladet:
”Vi skriver i våra Infoblad när stämman är. Vi sätter också upp anslag i alla portar. Dessutom skickas kallelsen ut till samtliga lägenheter.”  

Föreningen behöver inte göra alla förändringar det här året. Börja med något av tipsen och lycka till med stämman!