Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så lyfter utemiljön hela boendet

11 december 2019 Allt fler upptäcker att en genomtänkt utemiljö ökar trivseln, stärker ekonomin – och gör en insats för klimatet. ”Nu är den bästa tiden att se över utemiljön och hur naturen kan berika era liv på oväntade sätt”, säger Kristin Englund, landskapsarkitekt och utemiljökonsult på HSB Stockholm.

Forskning visar att det räcker med fem minuters skogspromenad för att sänka både puls och blodtryck. Naturen har en fantastisk inverkan på oss och kanske är det just därför som intresset för utemiljön boomar ute i bostadsrättsföreningarna.

– Genom att satsa på en genomtänkt utemiljö förhöjer ni värdet på hela boendet, säger Kristin Englund som planerar och genomför utemiljöprojekt på uppdrag av bostadsrättsföreningar.

– Dels påverkar utemiljön upplevelsen av hela fastigheten, vilket ökar lägenheternas ekonomiska värde. Men det handlar också om att stärka mjuka värden som trygghet och trivsel, exempelvis genom att skapa platser där de boende trivs och kan umgås.

Ta reda på vad de boende vill ha

Så vad ska man satsa på?  I ett hus med många äldre kanske bra belysning och lättillgängliga uteplatser är prio. Där det bor många barnfamiljer är det i stället lekplats, grönytor och grill som lockar.

– Börja alltid med att ta reda på vad de boende efterfrågar. Vad vill de göra på gården? Vad behöver läggas till och kan något av det som finns där idag tas bort? Svaren får ni genom att göra en boendeenkät eller workshop, tipsar Kristin.

Hjälp naturen att hjälpa er

Nu är det dags att botanisera i naturens ekosystemtjänster, det vill säga allt det vi får gratis av naturen och som ökar vår livskvalitet. Ett exempel är att ta hand om dagvattnet så att det istället för att rinna ner i brunnen och belasta stadsnätet samlas upp och används till rabatterna. Ett annat sätt är att anlägga en planteringsbädd och plantera ett träd på en i övrigt asfalterad yta för att minska risken för översvämning.

– När vi planerar en ny utemiljö kan vi göra skillnad för både klimatet och individens välbefinnande. En enkel ekosystemtjänst som jag försöker ha med i alla projekt är att välja växter som humlor, fjärilar och bin älskar. Det främjar pollineringen som förutom att vara en förutsättning för livet här på jorden också ger de boende en lättskött utemiljö som blommar länge.

Påverka skötselkostnaderna

Även om själva investeringen i en ny utemiljö kan te sig dyr är skötseln den största kostnaden på lång sikt.  

– Många drömmer om den skötselfria utemiljön, men den finns inte. Däremot kan man få ut mycket mer av den här utgiftsposten genom att se över om det som kräver mycket skötsel i dag kan ersättas av något annat. 

De där buskarna som snabbt skymmer sikten om de inte beskärs kanske kan ersättas av en rabatt? Och hur viktig är gräsmattan som ska klippas varje vecka? 

– Ett sätt att gynna naturlivet och lägga skötselinsatsen på en bra nivå är att se över hur gräsmattorna används. Om det finns delar som är outnyttjade kan ni istället planera in en äng eller bara låta gräsmattan vara oklippt lite längre. Det gillar insekterna.Varför tänka på utemiljön nu?

Nu på vintern, när skötselbehovet är lågt, finns tiden att göra det förarbete som behövs för att inte bara behålla de värden som utemiljön ger i dag utan göra något mer och bättre av dem. Kristin skissar just nu på flera projekt som ska vara klara till sommaren.  

– Gemensamt för alla projekt är att jag hjälper bostadsrättsföreningen att bli mer hållbar. Dels genom att hitta lösningar som är gynnar klimatet men också på ett ekonomiskt och socialt plan, som när jag ser till att skötselkostnaderna är rimliga och låter grannarna träffas över en odlingslott.