Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sex steg för strukturerat miljöarbete

13 december 2019 Hur kan en bostadsrättsförening arbeta med miljöfrågor på ett strukturerat sätt? Det kanske viktigaste är att hantera miljöfrågorna integrerat med styrelsens övriga arbete. Här delar vi med oss av förslag på struktur från start till uppföljning!

1. Undersök er miljöpåverkan

Undersök hur er förening belastar miljön. Fjärrvärme och fastighetsel har klimatpåverkan, liksom inköp av produkter och tjänster samt resor till och från bostaden. Avlopp och dagvatten belastar sjöar och hav med föroreningar och renoveringar genererar avfall.

2. Sätt mål för minskad påverkan

Sätt både lång- och kortsiktiga mål. Utgå från un­derhållsplanen och se hur ni kan minska miljöbe­lastning i samband med underhållsåtgärderna. Miljömålen bör vara tydliga, specifika, mätbara, realistiska och ha en tidplan. Formulera dem så att medlemmarna känner sig delaktiga. Exempel på nyckeltal är minskad energianvändning i antal kWh och antal kilo sorterade förpackningar.

3. Anta en miljöpolicy

Miljöpolicyn bör innehålla en kort beskrivning av föreningens miljöpåverkan, löften om för­bättring och förebyggande åtgärder. Skriv att ni avser att följa miljölagstiftning. Styrelsen antar policyn och informerar medlemmarna om innehållet. Vanligtvis formuleras policyn parallellt med miljömål och upprättandet av handlingsplan.

4. Utred, budgetera & planera för åtgärder

Ta stöd i att utreda möjliga åtgärders nytta och investeringskostnad. Ta sen fram en handlings­plan med konkreta åtgärder för att leva upp till miljöpolicy och mål. Skriv vem som är ansvarig för åtgärderna, tidplan och vilka resurser som finns avsatta. Integrera handlingsplanen i er övergripande förvaltningsplan. Åtgärder kan handla om belysning, klimatskal, ventilation, källsortering av förpackningar och matavfall, elbilsladdning, solceller och trivsam utemiljö med biologisk mångfald, eller krav på mil­jöledningssystem hos entreprenörer, mil­jöbedömda byggprodukter och noggrann sortering av avfall vid renoveringar.

5. Genomför åtgärderna

Upphandla nödvändiga åtgärder och job­ba enligt miljöpolicy och handlingsplan.

6. Följ upp resultatet

Blev resultatet som ni hade tänkt? Om inte, vad beror det på? Går era insatser att följa upp tydligt? Miljömål som energianvändning och avfallssortering är tydligt mätbara. Andra lika viktiga mål, som miljökrav på leveran­törer och entreprenörer, kan vara svårare att mäta. Gör då en mer kvalitativ utvärdering av deras arbete eller miljöcertifikat.