Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skadeståndsansvar för bostadsrättsförening som lämnat felaktiga pantsättningsuppgifter

15 maj 2019 Föreningsjuristen berättar denna månad om ett fall från Högsta domstolen. Kan en bostadsrättsförening bli skadeståndsskyldig gentemot en förvärvare av en bostadsrätt om föreningen lämnat ofullständiga uppgifter om bostadsrättens pantsättning?

Det var i samband med en överlåtelse av en bostadsrätt som mäklaren begärde ett utdrag ur lägenhetsförteckningen avseende de pantsättningar som belastade bostadsrätten. Föreningens förvaltare lämnade ett utdrag som visade på att lägenheten var belastad med fyra pantsättningar. Vid överlåtelsen löstes de lån som pantsättningarna avsåg och resterande köpeskilling betalades ut till säljarna som enligt överlåtelseavtalet också garanterade att bostadsrätten inte var pantsatt på tillträdesdagen.

Nio år efter förvärvet fick köparen dock veta att lägenheten var belastad med ytterligare två pantsättningar som avsåg lån som säljarna upptagit om drygt 1 200 000 kr. Bankerna hade när lånen upptogs underrättat föreningen om pantsättningarna men de fanns inte antecknade i lägenhetsförteckningen. En tvist uppstod då mellan köparen och föreningen där köparen begärde skadestånd från föreningen med anledning av att föreningen i samband med hans förvärv lämnat felaktiga uppgifter om de pantsättningar som belastade lägenheten.

Högsta domstolen gjorde bedömningen att köparen förlitat sig på de felaktiga uppgifterna, åtminstone vid tillträdet när den slutliga regleringen av förvärvet skedde, och att han haft fog för den tilliten. Att lägenheten fortsatte utgöra säkerhet för säljarnas skulder även efter det att köparen tillträtt innebar en skada för honom. Föreningen hade underrättats om pantsättningarna men de fanns inte upptagna på utdraget ur lägenhetsförteckningen som lämnades ut. De felaktiga uppgifterna skulle enligt Högsta domstolen presumeras bero på föreningens vårdslöshet och föreningen kunde inte visa på att det förhöll sig på något annat sätt. De felaktiga uppgifterna hade orsakat köparen skada och föreningen var därför skadeståndsskyldig gentemot honom.

  • Skyldigheten att anteckna pantsättningar i lägenhetsförteckningen är en av styrelsens viktigaste uppgifter och om den missköts riskerar föreningen skadeståndsskyldighet. Den här domen visar på att skadeståndsskyldighet kan uppkomma en lång tid efter det att styrelsen missat att notera en pantsättning och åskådliggör hur viktigt det är att föreningen och dess företrädare iakttar noggrannhet vid hanteringen av lägenhetsförteckningen.

Viktiga principer fastställs; Lämnandet av felaktiga uppgifter förutsätts innebära en skada och medför skadeståndsansvar för vårdslöshet. Det behöver således inte påvisas faktiskt skada vid lämnandet av uppgiften. Privatpersoner ska kunna lita på uppgifter från lägenhetsförteckningen, enligt Gabriella Eriksson, chefsjurist HSB Stockholm.

Källa: Högsta domstolen BRF Skadeståndsskyldig pantuppgift HD T 1559-18.pdf