Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solen lyser upp Hamnkaptenen

02 oktober 2019 I HSB brf Hamnkaptenen är hållbarhetsarbetet ständigt i fokus. Under 2019 vann de HSBs hållbarhetspris för sitt lyckade hållbarhetsarbete, som bland annat innefattar en solcellsanläggning på föreningens tak.

På Södermalm i Stockholm ligger HSB brf Hamnkaptenen, en fastighet från 1983 med 221 lägenheter där det bor både barnfamiljer, unga vuxna och pensionärer. Här är hållbarhet ett ledord i det mesta man gör, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Så när en av styrelsens ledamöter väckte frågan om solenergi under ett styrelsemöte 2017 var dåvarande ordföranden David Samuelsson och hans övriga styrelsekollegor inte sena på att nappa.

- Vi tar förstås del av klimatdebatten och känner att vi som en relativt stor bostadsrättsförening, som förbrukar en hel del energi, vill göra vårt bästa för att bidra till en bättre miljö.

HSB brf Hamnkaptenen anlitade en oberoende teknisk konsult för att titta på fastighetens tak och bedöma förutsättningarna. Samma konsult hjälpte till med att beräkna dimensionen på anläggningen samt att skicka ut en anbudsförfrågan till fem olika solcellsinstallatörer.

- Det var jättebra med en oberoende expert som kunde hjälpa oss med alla tekniska frågor. Hans underlag blev styrande i vårt beslut, säger David Samuelsson.

Eftersom det handlar om en investering på nästan en miljon kronor valde styrelsen att involvera medlemmarna och rösta om beslutet på stämman - vilket ledde till ett ja.

Bostadsrättsföreningen sökte och fick ett statligt bidrag om 30 procent (idag är detta bidrag 20 procent). Totalkostnaden på cirka en miljon kronor räknar de med att få igen på cirka 10-12 år, därefter ska anläggningen ge föreningen väldigt låga elkostnader de återstående 20 år som solpanelerna beräknas hålla.

När beslutet om leverantör väl var fattat gick det ganska fort. I september 2018 var anläggningen uppe och snurrade. På föreningens hemsida kan man följa elproduktionen i realtid.

- Än så länge är det lite tidigt att uttala sig om hur mycket el vi har producerat i snitt, eftersom den bara har varit igång under vinterhalvåret. Men efter åtta höst- och vintermånader har vi fått ihop 35 000 kwh och mer lär det bli när sommaren kommer, säger David Samuelsson.

Elen går till föreningens gemensamma utrymmen som tvättstuga, hissar, lokaler och trapphus.

- I framtiden kan jag tänka mig att vi utökar anläggningen med fler solceller så att fler utrymmen i föreningen kan få del av vår egen el.

Vilket är ditt bästa råd till andra föreningar som vill göra som ni?

- Ta in en oberoende teknisk konsult som hjälper er att kolla förutsättningar, räkna på kostnader och ta in anbud. Det är även viktigt att ha en demokratisk förankring och engagera medlemmarna eftersom det är ett stort beslut. Och glöm inte att söka bidrag i god tid, för det dröjde länge från ansökan till utbetalning, avslutar David Samuelsson.