Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tipsen som gör hemmet redo för den ljusa årstiden

16 maj 2019 ”Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte någon sätter fart”, sjunger ju Ida. Nu när våren är här med sina gröna knoppar och ljusa kvällar börjar det bli dags att rensa, byta textilier och dra på dig odlarhandskarna. Såhär lätt gör du din bostad redo för den varmare årstiden!

1. Gör plats för den tunnare garderoben. En av vårens bästa grejer är att få bort kängor och tjocka ulltröjor ur garderoben och samtidigt plocka fram våren och sommarens kläder. När du lägger de varma kläderna i sin förvaringslåda – överväg vad du vill ha kvar till nästa år och vad du kan sälja på loppis eller skänka vidare. En välsorterad låda blir mycket skönare att plocka fram i höst.

2. Skapa japansk struktur. Dina vanliga kläder förtjänar också en årlig rensning. Just nu snackas det mycket om den japanska KonMari-metoden som innebär att du går igenom din garderob i sin helhet och bara sparar de plagg som får dig att känna positiva känslor. Metoden innefattar också att stapla de vikta plaggen horisontellt istället för vertikalt, så att du får överblick över innehållet när du öppnar lådorna. Oväntat enkelt och smart.
Är de bortrensade kläderna fortfarande användbara? Anmäl dig till en bakluckeloppis eller sälj på Tradera för att tjäna en extra slant inför sommaren.

3. Lätta upp färgskalan hemma. Med små och enkla medel kan du få till en helt ny och årstidsanpassad look hemma. Bädda med ljusa bäddset, norpa ett par vasstrån vid närmaste vattendrag att sätta i en klar vas och häng upp några skira gardiner – vips har ditt hem förvandlats till en trendig strandvilla. Satsa gärna på en bas av varma naturliga toner i vitt och ”greish” – gråbeige. Dov rosa eller dov grön kan vara ett fint komplement. Eller varför inte senapsgult, som inte bara är supersnyggt utan också helt rätt i år.

4. Putsa dina fönster. Få saker är mer tillfredsställande än att bokstavligen gno bort vinterns slask från fönstren. Mer ljus kommer dessutom in när smutsen försvinner!

5. Städa bland dina växter. Var lite hård – plocka bort grenar där bladen börjat missfärgas och släng de växter som faktiskt tappat stinget över vintern. Men glöm inte att knipa av några sticklingar först och plantera om dem i ny jord. Du kan också rota sticklingarna i vaser innan du planterar om dem – inte för att det behövs (de bildar ändå bara vattenrötter där), men för att det är vackert med en samling gröna småplantor på bordet. Gröna växter, gärna med fläckiga eller mönstrade blad, fortsätter att vara extra poppis. Det gäller också stora inomhusträd.

6. Preppa uteplatsen. För dig som har balkong eller uteplats är det hög tid att börja förbereda sommarodlingen. Små drivhus med lock, för försådden, pysslar du enkelt ihop av avklippta pet-flaskor. Allt ifrån tomater, morötter och chili till blommor i härliga färger går utmärkt att odla på balkongen. Och när du ändå är igång – pynta utemöblerna med några kuddar, filtar och solcellslyktor så kan du börja hänga där redan nu!