Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Utmanande läge för nyproduktion av bostadsrätter – intervju med HSB Bostads vd

14 november 2019 Stockholmsmarknaden sticker ut nationellt med sina höga priser och sitt stora utbud av nyproducerade bostadsrätter. Och de som startar nya byggprojekt gör det under tuffare förhållanden. Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad, uppdaterar om läget.

I Stockholm har andrahandsmarknaden för bostadsrätter stabiliserats den senaste tiden och nu går priserna upp igen. Men det finns fortfarande stora utmaningar för bostadsutvecklarna när det gäller att komma igång med nya bostadsprojekt. 

– Priserna för nyproducerade bostadsrätter har gått ner något, samtidigt som kostnaderna för att bygga fortsätter att öka. Försämrad lönsamhet och därmed sämre riskmarginal är en stor utmaning för den som startar nya byggprojekt just nu, säger Jonas Erkenborn.

Byggandet av bostadsrätter är beroende av många ekonomiska faktorer och påverkas av att marknaden går upp och ner. Amorteringskraven, särskilt den senaste skärpningen som infördes 2018, slog hårt mot bostadsmarknaden.

– När kreditrestriktionerna skärptes blev det svårare att både sälja och köpa bostäder vilket också påverkade byggandet. Här har HSB som medlemsorganisation en viktig roll att påverka politiska beslut för att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande, säger Jonas Erkenborn.

HSB Bostads uppdrag är att bygga hållbara bostäder till medlemmarna över tid. En realistisk målnivå ligger någonstans runt 500 lägenheter per år, enligt Jonas Erkenborn.

– Den närmaste tiden kommer det bli svårt att nå upp till den nivån på grund av de ökade kostnaderna, men vi jobbar stenhårt för att nå dit. Nyligen fick vi klartecken för ett stort utvecklingsområde vid Pampas marina i Solna, där vi kommer att bygga uppemot 1 100 nya bostadsrätter som beräknas påbörjas inom några år. Det kommer att bli riktigt bra, avslutar Jonas Erkenborn.