Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad är tillåtet på balkongen?

10 juni 2019 Sommaren är äntligen här och vi har under några dagar fått njuta av varmt och härligt väder. Under dessa varma dagar är det många som vill använda och nyttja sina balkonger till max, men vad är egentligen tillåtet på en balkong? Får man grilla och är det okej att sätta upp en spaljé?

Vid grillning på balkong finns det framför allt två aspekter att ta ställning till, dels brandrisken och dels risken för att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende. Det finns inte några generella regler för grillning på balkong. En fastighetsägare, till exempel en bostadsrättsförening, har ganska stora friheter att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte inom fastighetens område, förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat. Titta därför i din bostadsrättsförenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkongen är tillåtet eller inte. Av ordningsföreskrifterna bör det även framgå om ett eventuellt förbud, i så fall omfattas all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill. Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att visa hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar.

Du som bostadsrättshavare är ansvarig för att kontrollera vad kommunens ordningsföreskrifter säger om grillning samt om det för tillfället råder eldningsförbud eller inte. Om du använder en gasolgrill är det viktigt att följa de regler som finns för hur gasoltuber får förvaras. Det finns mycket information på msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Önskar den boende sätta upp saker på fasaden, till exempel en spajlé eller liknande, så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas. Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren, dels att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktigt att klargöra. Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning. Du som bostadsrättshavare får inte med byggnationer, exempelvis spaljé, störa din granne. Tänk därför på att spaljén inte får bli så hög att den skymmer grannens utsikt eller ljusinsläpp.