Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

7 tips för ett bättre videomöte

15 maj 2020 Nu börjar de flesta av oss bli vana vid att mötas via Teams eller Skype istället för på kontoret. Här kommer några tips som gör att nästa videomöte flyter på ännu bättre.

1. Utse en mötesledare. Liksom under vanliga möten är det bra att någon leder diskussionen och håller koll på agendan. Risken för att man pratar i munnen på varandra är annars överhängande.  

2. Visa din närvaro. När man inte ser varandra runt ett mötesbord är det desto viktigare att visa sin närvaro och att vara delaktig i beslut som fattas. Gör dig hörd när du går in i mötet så att alla vet att du är där och slå på kameran*. Var tydlig med din åsikt när synpunkter efterfrågas, gör gärna tummen upp eller liknande för att visa gillande även när du inte har ordet. 

3. Använd headset eller hörlurar. Det gör både att du själv hör bättre och minskar dessutom risken för eko när andra pratar. Om du inte har headset – stäng av din egen mikrofon när du inte pratar. 

4. Använd möteschatten för att till exempel dela med dig av webbadresser eller annan information som nämns under mötet. Ett tips är även att lägga länkar eller liknande i chatten redan innan mötet har börjat. 

5. Släpp fram alla i diskussionen. Eftersom ni inte ser varandras kroppsspråk på samma sätt är det viktigt att alla verkligen får tala till punkt. 

6. Bort med distraktioner. Stäng ner fönster och program som du inte ska använda under mötet. Det är inte bara för att slippa distraktioner, utan även för att du kanske behöver dela skärm under mötet och vill undvika att råka dela något orelaterat. 

7. Till slut, kanske det viktigaste av allt: Ägna lite tid åt småprat i början och kolla av hur läget är med mötesdeltagarna. Det stärker den sociala samvaron och ger mötesledaren återkoppling på att ni är med och engagerade. 

 

HSB Stockholm har upprättat ett samarbete med Easymeet, som har lång erfarenhet av att leverera digitala lösningar till fackförbund, idrottsförbund och andra ideella organisationer. Läs mer här.