Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Analys av brf ringar in de mest lönsamma åtgärderna

01 juli 2020 När HSB brf Pålsundet på Reimersholme ville få en överblick av sitt framtida underhållsbehov och möjliga energibesparingsåtgärder lät de HSB Stockholm analysera deras driftstatistik och ekonomiska nyckeltal. Nu har föreningen fått besked om vilka som är de viktigaste åtgärderna, vad de tjänar på varje investering och hur mycket de bör spara för att få en hållbar ekonomi.

Hur höga värmekostnader har vi jämfört med andra föreningar? Hur kan vi bäst få ner elförbrukningen? Och hur ser vårt behov av större framtida underhåll ut? Den sortens frågor kan HSB Stockholm ge svar på.

– Genom att fläta samman analyser av ekonomiska nyckeltal, driftstatistik och besiktning av fastigheten med olika energibesparande investeringar ser vi vilka åtgärder som är lönsamma att genomföra, säger Johan Lindén, verksamhetschef för Finansiering & Analys på HSB Stockholm. Exempelvis ser vi att det ofta lönar sig att ta lån till en investering om det samtidigt sänker driftkostnaderna. Det blir ett oslagbart beslutsunderlag, särskilt om det kan tyckas läskigt att behöva låna pengar.

För HSB brf Pålsundet resulterade analysen i att HSB Stockholm presenterade fem åtgärdsförslag för de kommande tre åren och hur de bäst prioriteras för att ge mesta möjliga nytta och i förlängningen öka värdet på fastigheten. I analysen fanns också förslag på hur avgiften skulle kunna höjas successivt kommande år för att undvika drastiska höjningar i framtiden.

– HSB Stockholm har jämfört våra driftkostnader med andra föreningar vilket gör det mycket lättare att förstå var vi ligger bra till och var vi behöver utvecklas. Det är bra med konkreta jämförelsetal, säger Per Karlsson, ledamot i HSB brf Pålsundet. För oss känns det också värdefullt att få hjälp att tänka långsiktigt och se hur vi kan behålla en stabil ekonomi.

Ett av åtgärdsförslagen var att byta ut fjärrvärmecentralen, där uppskattades återbetalningstiden till fem år. Efter det är allt plus i föreningens plånbok – miljövinsterna i form av minskade utsläpp kommer direkt när investeringen görs.

– Det är stora investeringar vi pratar om och då är det otroligt viktigt att hela styrelsen är med på varför vi gör det, säger Per. HSB Stockholm har gett oss en överblick och en plan som vi kommer att arbeta vidare med.