Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bättre förutsättningar att fatta bra och genomtänkta beslut

24 juni 2020 Efter att ha varit provmedlem valde brf Bronskatten i Farsta att bli medlem i HSB Stockholm. En stor anledning till beslutet är den oberoende HSB-ledamot som är med i styrelsen och ger dem råd och stöd i arbetet.

När HSB brf Bronskatten kom in som provmedlemmar i HSB Stockholm var ett av behoven att få en ökad beslutskapacitet och mer kontinuitet i styrelsearbetet.

– Det första vi gjorde för att svara upp mot styrelsens önskemål var att flera av ledamöterna gick HSB:s styrelseutbildningar. Vi tydliggjorde tillsammans ansvarsfördelningen inom styrelsen och satte en tydlig mötesstruktur, säger Igor Videla, HSB-ledamot i HSB brf Bronskatten.

Igors viktigaste roll är att lyssna in vad föreningen behöver och stötta upp just där. Han är också den som ger styrelsen råd och ser till att de får vetskap om allt från nya regler till olika utbildningar och föreläsningar inom HSB Stockholm.

Gunilla Prideaux, styrelseledamot i HSB brf Bronskatten, kan se att deras nya arbetssätt bidrar till att höja styrelsearbetets attraktionskraft.

– HSB-ledamoten sitter kvar även när vi övriga byts ut vilket blir en trygghet som jag tror bidrar till att vi nu har lättare att rekrytera nya ledamöter, säger Gunilla. Medlemskapet har stärkt vår kompetens och gör att vi har bättre förutsättningar att fatta bra och genomtänkta beslut för vår förening.

Även Igor upplever en märkbar skillnad jämfört med när han träffade dem första gången.

– Styrelsen har gjort en stark utveckling, de är mer proaktiva och effektiva i sitt arbete och har ett annat självförtroende. Det märks i att de vågar ta svåra, ansvarsfulla beslut och kan motivera varför. Han har varit ett viktigt stöd när styrelsen har behövt hantera frågor av social karaktär, bland annat genom att koppla ihop styrelsen med rätt kompetens inom HSB Stockholm.

– Det har känts bra att få råd i de mjuka frågorna där det inte alltid finns bestämda regler att följa. Vi är en liten förening och det är inte alltid lätt att balansera rollen som både granne och styrelseledamot, säger Gunilla.

HSB-ledamoten är sedan länge den mest uppskattade medlemsförmånen och fick rekordhöga omdömen i 2019 års medlemsundersökning.

– Det kan jag förstå, för oss är HSB-ledamoten ett neutralt, stabilt och kunnigt stöd, säger Gunilla. Under den korta tid vi varit medlemmar är Igors deltagande det vi haft störst nytta av.