Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Brf Äpplet: åter vinnare

24 mars 2020 Lägre kostnader för sophämtning, mindre inverkan på miljön och bättre gemenskap bland de boende – det blev resultatet när HSB brf Äpplet i Tensta gjorde om sin sophantering totalt.

Grovsopor bland hushållssoporna, skräp som bara lämnades utanför soprummen och ökande kostnader för hämtningen; det är några av orsakerna till varför HSB brf Äpplet i Tensta bestämde sig för att ta ett krafttag i sopfrågan. Efter ett par års motionerande till stämman så fattades ett radikalt beslut: soprummen vid Bärkingeplan och Stadingeplan skulle sluta stå öppna dygnet runt för alla boende med nyckel. Istället infördes fasta öppettider ett  par gånger i veckan då utbildade sorteringsguider hjälper de som vill slänga skräp.

Birgitta Wallner har bott i HSB brf Äpplet sedan 1984 och är den som ansvarar för att sophanteringen flyter som den ska och guiderna finns på plats. – Just nu är vi sju stycken guider som turas om på passen. I veckorna sitter en guide i varje soprum men på lördagar är vi två, då kan det vara ganska högt tryck här. Här sorterar vi 14 olika sorters avfall, som plast, elektronik och tidningar och vi har både burkpress och olika verktyg för att komprimera avfallet så mycket som möjligt, vi vill ju inte betala sophämtningsavgift för luft, säger Birgitta Wallner.
HSB brf Äpplet är en stor förening med 232 lägenheter i tolv olika hus. Tidigare fanns sopnedkast i föreningens alla 39 portar. Nedkasten är stängda nu, med undantag för ett enda där hushållssoporna går rakt ner i soprummet.
– För att lösa problemet med exempelvis uttjänta vitvaror, som inte kan lämnas i soprummen, har vi en egen släpvagn som medlemmar kan hyra för att köra till tippen, säger Birgitta och berättar att det lämnas en del grovsopor utanför rummen ändå, det finns alltid någon som inte orkar vänta på att soprummet ska ha öppet.

Hans Larsson är en av föreningens många eldsjälar och en av dem som satt i styrelsen vid när beslutet fattades om förändringen av sophanteringen. Han ser flera vinster med brf Äpplets variant: medlemmarna har lärt sig hur man källsorterar bättre och de före detta soprummen används nu för att förvara barnvagnar och cyklar i. Dessutom har sopsorteringen blivit en social samlingspunkt för många medlemmar och sist men inte minst har avgifterna sänkts med drygt 20 procent.
– Man får vara beredd på att det tar tid, från motion på årsstämman till att vi faktiskt kom igång tog det flera år. Se till att samla argument för att övertyga de som inte redan är inne på källsortering. Och när det gäller guider måste de förstås vara lite insatta, men framför allt våga säga till om folk lägger grejer på fel ställe, tipsar Hans.