Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags för stambyte?

10 september 2020 Ett stambyte är ett av de största projekt en styrelse kan ta sig an. Här kan du läsa om vad det innebär rent praktiskt, vad som är viktigt att tänka på och vilken hjälp som finns att få.

När ett stambyte genomförs innebär det att man byter ut alla rör och ledningar som transporterar tappvatten och avloppsvatten till och från fastigheten. Detta måste göras ungefär var 50:e år, så att inte de gamla rören spricker och resulterar i stora skador på byggnader och inventarier – vilket i sin tur betyder stora kostnader.

– Om man som förening misstänker att någonting är fel, eller om man har höga vattenskadekostnader, är det en god idé att göra en fastighetsinventering där man går igenom status på avloppsrör, vattenledningar och yt– samt tätskikt i runt 8–10 lägenheter av 100, säger Tommie Furugård, byggkonsult HSB Stockholm.

tommie.jpg

Om inventeringen visar att ett stambyte behöver göras måste ett förfrågningsunderlag tas fram. Det är en gedigen beskrivning av vad föreningen vill ha kombinerat med tekniska beskrivningar, ritningar och regler för entreprenaden. Att göra ett bra förfrågningsunderlag är av absolut största vikt, menar Tommie.

– Det är för att på ett tydligt sätt få med alla delar som styrelsen bestämt och vill ha, så att entreprenörer som räknar på arbetet kan lämna rätt pris. Ju tydligare förfrågningsunderlag, desto bättre anbud får man.

Att göra ett stambyte är ett stort projekt för en förening, frågorna är många och som styrelse kan det vara svårt att sitta på alla svar.
– Mitt bästa tips till föreningar som ska göra ett stambyte är att vända sig till erfarna konsulter som hjälper till att hitta en kompetent entreprenör som både klarar av och är van med att jobba i brf:er – samt ser till att säkerställa att föreningen verkligen får det som beställts, säger Tommie Furugård.

– Då får man också hjälp med projektledning, låneförfrågningar och hantering av juridiska frågor som kan dyka upp längs arbetets gång. Att göra ett stambyte påverkar de boende. Det är inte ett måste att flytta ut ur lägenheten, men arbetet innebär en del begränsningar i vardagen. I första hand kommer badrummet att vara en byggarbetsplats i runt sju veckor och provisoriska toaletter och duschar upprättas i lämpliga utrymmen i fastigheten eller i vagnar på gården. Även om målet är att störa de boende så lite som möjligt, förekommer alltid ljudliga och bullriga arbetsmoment under en ombyggnation. Vid ett stambyte borras det exempelvis i betong, något som kan låta mycket.

Här kan HSBs boendesociala grupp spela en viktig roll. De fungerar som ett socialt stöd och finns för att stötta de boende under stambytet.
– Vi är med före, under och efter hela projektet. Till oss kan de boende vända sig med frågor som rör exempelvis oro inför stambytet, störningar under pågående arbete eller om man behöver någon lösning kopplat till funktionshinder eller avancerad sjukvård i hemmet. De kan också, i lugn och ro, kontakta oss och ställa de frågor man kanske inte vill ställa inför alla andra medlemmar på informationsmötena, säger Pia Bruns, verksamhetschef för boendesociala gruppen på HSB Stockholm.

Pia Bruns (2).jpg

När arbetet med stambytet är igång gör Pia och hennes kollegor hembesök, som är konfidentiella gentemot styrelsen, för att se att allt går bra och för att fånga upp eventuella problem eller frågor.
– Ett stambyte är en stor process, och ibland kan det vara svårt att veta vad allt från plafond till duschdörr faktiskt betyder. Vi är pålästa på projektet, har full koll på tidplanen och finns där för de boendes bästa, säger Pia Bruns.

Så går ett stambyte till


Inredning och ytskikt rivs ut

Toalettstol och handfat, ytskikt (ex. kakel och klinkers) och tätskikt rivs ut för att man ska komma åt de rör och stammar som ska bytas. 

Stammar och rör byts
Under denna process kopplar man även samman stammar mellan lägenheterna, så att systemet i sin helhet byts ut.

Nytt tätskikt sätts upp
När rör och stammar är utbytta sätter man upp ett nytt tätskikt som hindrar vatten och fukt att tränga in. Sedan sätts ytskikt upp och armatur återinstalleras.

Vanliga frågor om stambyte


Varför?

Ett stambyte kan vara aktuellt av flera skäl, exempelvis ett ökande antal vattenskador från rör eller från badrummen beroende på brister i tätskikt, nya duschvanor och felrenoverade badrum.

Hur ofta?
Stambyten som genomförs med noggrannhet, med väl valda material och i enlighet med regelverk, håller i ungefär 50–60 år.

Hur lång tid?
En brf på runt 100 lägenheter har en tidplan som sammantaget är runt två år: ett för planering och beslut inom föreningen och upp till ett års byggnation, där man jobbar ungefär sju veckor i varje lägenhet.

Ett måste?
En så kallad relining kan vara ett alternativ. Det innebär att man sprutar plast på insidan av de gamla rörstammarna istället för att byta ut dem. Det är en billigare insats och lindrigare för de boende, men livslängden på en relining (garantitiden brukar vara drygt 10 år) är betydligt kortare än för ett regelrätt stambyte.