Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Distriktsverksamheten – ett sätt för bostadsrättsföreningen att påverka

17 augusti 2020 Distriktsverksamheten är en viktig del i HSB Stockholms parlamentariska organisation, men hur fungerar den egentligen, vilka sitter i distriktsstyrelserna och vad är deras uppgift? Igor Videla hjälper oss att få bättre koll.

Hej Igor Videla, du jobbar som ombudsman på HSB Stockholm, vad gör du på ditt jobb?
Jag jobbar med våra medlemmar och stöttar dem i deras styrelsearbete. Det kan vara allt ifrån rådgivning i specifika styrelsefrågor till att hålla kurser och temaföreläsningar ute i distrikten.

Hur ser HSB Stockholms distrikt ut?
Jo, alla bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Stockholm tillhör ett distrikt. HSB Stockholm har 7 distrikt som är uppdelade efter geografiskt läge och ett distrikt för HSB Stockholms bosparare.

Under bostadsrättsföreningens stämma finns det en punkt som heter ”Val av ombud och ersättare till distriktsstämmor samt övriga representanter i HSB. Då väljer man en eller flera representanter från sin bostadsrättsförening, som får gå på distriktets stämma som hålls på hösten varje år.

Vad händer på distriktsstämman?
På distriktsstämman samlas alltså representanter från alla bostadsrättsföreningar inom sitt respektive distrikt. Där väljs en distriktsstyrelse på upp till 15 personer. Under distriktsstämman väljs också vilka personer som ska vara representanter för distriktet på HSB Stockholms föreningsstämma. Där fattas beslut för hela HSB Stockholm, vilket i sin tur påverkar alla medlemsföreningar, så det är en jätteviktig del i den kooperativa verksamheten.

Vad gör distriktsstyrelsen?
Distriktsstyrelsens uppgift är att stötta bostadsrättsföreningarna inom distriktet. De tar till exempel fram en verksamhetsplan för året och arrangerar tillsammans med oss ombudsmän olika föreläsningar, tematräffar eller politikerträffar om behov finns.

Politikerträffar?
Ja, i Nacka till exempel byggs det mycket inom kommunen. Där såg distriktsstyrelsen ett behov av att många bostadsrättsföreningar ville veta mer om kommunens översiktsplan och hur den skulle kunna komma att påverka dem. Då anordnade vi en träff med kommunstyrelsens ordförande och HSB Stockholms vd Anders Svensson så att alla kunde få svar på sina frågor.

Vem blir inbjuden till träffarna?
Alla förtroendevalda i distriktets bostadsrättsföreningar. Vi lägger upp träffarna i vårt kalendarium samt skickar ut inbjudningar via mejl till den e-postadress du har registrerad i Mitt HSB.

Varför ska man utse en representant till distriktsstämman?
Det är bostadsrättsföreningens chans att göra sin röst hörd. Hela tanken med en kooperation är att medlemmarna ska kunna vara med och påverka. Genom att delta på distriktsstämman har man möjlighet att påverka inom sitt distrikt men också för hela HSB Stockholm. Ju fler som engagerar sig, desto bättre mår organisationen.

Till sist, vad ser du mest fram emot i höst?
Att få börja träffa förtroendevalda, medlemmar och kunder genom fysiska mötesplatser. Att få komma tillbaka till kontoret och träffa kollegerna. Jag tror att många känner samma sak.