Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En välbevarad 90-åring

07 januari 2020 Det var Stockholms modernaste bostadskvarter när det stod klart 1929. Här har kända personer som poeten Karin Boye bott, men framför allt har HSB brf Färjan varit hem åt mängder med barnfamiljer - inte minst "ungarna i 32:an".

Brf Färjan, i hjärtat av Kungshol­men, var ett av arkitekten och HSB-grundaren Sven Wallanders flaggskepp när huset stod klart lagom till den stora Stockholmsutställningen som gick av stapeln 1930.

I en artikel från Dagens Nyheter beskrivs huset som ett av Europas modernaste flerfamiljshus. Och huset på Alströmergatan var verkligen toppmodernt med nymodigheter som rinnande varmt och kallt vatten, marmor­diskbänkar och badrum i alla lägenheter. Detta var ovanligt vid en tid då många bostäder fortfarande hade dass på gården och då varmvatten ansågs vara stor lyx. Till övriga moderniteter hörde sopned­kast, glasade väggar för mer ljusinsläpp, gemensam tvättstuga och något så nydanande som en slags dåtida förskola - en "barnkrubba" högst upp i huset.

elisabeth.jpg- Här kunde de som bodde i huset läm­na sina barn så att även kvinnorna kunde arbeta. Det var extremt modernt och långt före sin tid med tanke på att dagis inte slog igenom förrän på 70-talet, säger Elisabeth Almgren, ordförande i brf Färjan.

Ungar fanns det sannerligen gott om i huset. De små lägenheterna dominera­des av barnfamiljer. Under lång tid träf­fades vänföreningen "Ungarna i 32:an" och hade fest på innergården vart femte år för att prata gamla minnen och föra husets historia vidare.

- Det var en förening som bestod av människor som vuxit upp här, och som fortfarande kände starka band till sin barndoms hus, berättar Elisabeth Almgren.

Av ungarna i 32:an har hon bland an­nat fått höra historier om den stränga portvakten som varje eftermiddag låste ihop gårdens gungor så att barnen inte skulle stoja och störa. En gård som för övrigt också bidrar till den speciella arkitekturen.

- Det är ett så kallat storgårdskvarter där de två stora huskropparna omfamnar den gemensamma, stora gården. Detta hade Sven Wallander inspirerats till då han sett liknande hus i Österrike.

Idag är huset blåmärkt, vilket innebär att det bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden" och att man i princip inte får förändra något alls i huset utvändigt.

Och hur var det då med poeten Karin Boye? Jodå, hon bodde i huset mellan åren 1929 och 1931 och det var här hon skrev sin första roman.

- Tyvärr vet vi inte mer än att hon bodde här i en enrummare med sin make Leif Björk, men i vilken lägenhet det var förblir en gåta, berättar Elisabeth Almgren.