Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Extern utredning visar på brister vid upphandlingar

30 juni 2020 HSB Stockholm har haft brister i konsultorganisationen vid upphandlingar. Det bekräftar den externa granskning, signerad PWC, som tillsattes i november förra året. – Det är både allvarligt och beklagligt att det funnits brister, både i regelverk och efterlevnad av riktlinjerna, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Det var i november förra året som larm inkom via organisationens visselblåsarsystem om att det interna regelverket vid upphandlingar inte alltid efterlevdes. HSB Stockholm lät då omedelbart anlita PWC Forensic för att genomföra en oberoende granskning av både riktlinjer, upphandlingspolicys och kontrollsystemet för regelefterlevnad.

Utredningen, som färdigställdes under maj månad, visar att regelverk och systemet för efterlevnad har haft brister.

Det finns absolut anledning till självkritik och jag vill be om ursäkt till bostadsrättsföreningar som anlitat oss som byggkonsulter och som eventuellt påverkats av detta, säger Anders Svensson.

Regelverket för upphandlingar är nu omgjort, likaså kontrollsystemen som säkerställer att liknande fel kan undvikas i framtiden.

Den ansvarige medarbetaren, som arbetsbefriades redan i samband med att granskningen inleddes 2019, är inte längre verksam i organisationen. De bostadsrättsföreningar som har påverkats har kontaktats av HSB Stockholm.