Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Goda grannar är bästa inbrottsskyddet

17 juni 2020 Vad kan man göra för att hålla inbrottstjuvarna borta från föreningen i sommar? Samarbete är en bra hjälp, så ett viktigt uppdrag för styrelsen är att underlätta för medlemmarna att kommunicera med varandra.

Då man tidigare knappt hälsade i trappuppgången har corona fått många grannar att lära känna varandra bättre, i alla fall digitalt, då man hjälps åt med att handla och utföra ärenden till de som behövt isolera sig. Nu kan det vara läge att från styrelsens sida skapa en snabb och enkel väg för att få medlemmarna att prata med varandra – det kan även vara föreningens bästa skydd mot inbrott.

Anna Schelin är kommunpolis i Huddinge och arbetar mycket med grannsamverkan. Hennes absolut viktigaste tips är att få grannar att börja prata med varandra.

– Många föreningar kommunicerar via ett blad i brevlådan en gång i halvåret och har en styrelsemail som kollas då och då. Då blir uppförsbacken ganska brant om man ser något misstänkt. Idag har ju nästan alla en smartphone. Använd istället en app eller skapa en Facebookgrupp för just er förening, då blir det lättare för medlemmarna att skriva ”jag såg att porten varit uppställd i natt, bäst att vi håller lite extra koll i föreningens portar nu”.

Det finns flera fördelar med en snabb digital kanal utöver pappersinformationen – får man igång en aktiv kommunikation medlemmarna emellan skapas samhörighet och engagemang. Det finns flera appar att använda, men bra att tänka på är att ha en eller flera administratörer och att slå fast vissa förhållningsregler.

– Det är ju jättebra om man tipsar varandra om något ser misstänkt ut, men det får ju inte slå över i medborgargarde, att man börjar fotografera personer på besök i fastigheten och hänger ut dem, eller lägger ut registreringsnummer utan grund, säger Anna Schelin.

Kanalen kan också användas för att sprida polisens information om eventuella inbrottsvågor i området. En ytterligare trygghet för föreningen kan vara att gå med i grannsamverkan.

– Grannsamverkan har nu tagit fram ett speciellt koncept för flerbostadshus, som underlättar att starta till skillnad från tidigare. Fastighetsägare eller styrelser får ta del av utbildning i grannsamverkan i flerbostadshus och i vissa kommuner erbjuds även utbildning om brandskydd. Man kan också få tips om hur man kan inbrottssäkra vid ex fasadrenovering, att byggställningarna som används inte är klättringsbara till exempel, avslutar Anna Schelin.