Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gör hemmet höstredo!

30 september 2020 ”Det stora vårstädet” känns som ett väletablerat koncept, men är det inte egentligen nu, efter sommar och semester, vi verkligen behöver grundstäda och göra fint inför höstens hemmakvällar? Tänk att krypa upp i soffan med en kopp te och tända ljus efter ett ordentligt storstäd – finns det en bättre känsla?
Gör dig själv en tjänst genom att städa smart. Vi har listat tre miljövänliga och samtidigt otroligt effektiva städtips du aldrig kommer vilja vara utan.

1. Ättika – din bästa vän i hemmet
Ättika är något du alltid ska se till att ha hemma – världens bästa rengöringsmedel! Och det utan en massa giftiga tillsatser. Ett effektivt och helt ofarligt allrengöringsmedel gör du enkelt genom att blanda lika delar ättika och vatten, exempelvis i en sprayflaska. Medlet är även perfekt att putsa fönster och speglar med, det lämnar inga tvättränder. Det enda material du ska undvika att rengöra med ättika är marmor, granit och annan sten.
Ättika är förresten toppen att använda som sköljmedel när du tvättar. Det tar bort dålig lukt ur kläderna och håller dessutom tvättmaskinen fräsch. Som en bonus neutraliserar ättikan tvättmedelsrester som annars ofta finns kvar i kläderna och kan irritera huden. 

2. Bikarbonat – en städhjälte
Bikarbonat har precis som ättikan fantastiska egenskaper med hundratals fler användningsområden än matlagning och bakning. Som rengöringsmedel är det både billigare, effektivare och mer miljövänligt än andra produkter i handeln.

Även bikarbonat neutraliserar dålig lukt, och ett bra tips för att få bort svett- eller deodorantfläckar vid armhålan på kläder är att smeta på en kletig pasta gjord av lite bikarbonat och några droppar vatten. Tvätta som vanligt i maskin när pastan fått verka en stund. Samma blandning gör lätt dina sunkiga sneakers som nya igen, och den är toppen att skrubba smutsiga kakelplattor och fogar eller rengöra ugnen med. Skrubba med en svamp eller en tandborste. Följ vid behov gärna upp med ättikssprayen efteråt för att få bort bikarbonatsrester.

3. Toarullen – ditt nya dammsugartillbehör
Brukar du också bli galen på att inte kunna komma åt överallt när du dammsuger? Världens enklaste knep är att trä en tom toapappersrulle på dammsugarens munstycke, och vips har du ett munstycke som dels skyddar möblerna mot repor, dels går att trycka ihop och forma efter behov. Då kan du enkelt dammsuga i springorna på elementet, på listen bakom byrån och i alla andra svåråtkomliga utrymmen. När toapappersrullen är för kort – byt till en hushållspappersrulle.