Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Brf City firar 60 år!

22 september 2020 HSB Brf City är med sina 900 lägenheter en av Sveriges största bostadsrättsföreningar och dessutom känd från TV. I år firar de 60 år och vi har träffat Yvonne Westermark som är föreningens ordförande sedan 5 år tillbaka. Hon berättar mer om deras firande och hur det är att vara ordförande i en så stor förening.

Till 60-års jubileumet tog föreningen fram en logotype med retrokänsla.

Hej Yvonne!
Hur är det att vara ordförande i en så stor bostadsrättsförening?
Det är jätteroligt men också en utmaning. I och med att föreningen är så stor blir alla beslut stora, styrelsen ansvarar och förvaltar ett mycket stort kapital i form av värdet på fastigheterna. Den stora utmaningen är alltid att informera. Man måste våga ta beslut. Det går inte alltid att fråga alla, styrelsen är ju vald av medlemmarna för att förvalta föreningens tillgångar.

Ni firar 60-års jubileum i år, hur har ni/kommer ni att fira?
Husen är byggda mellan 1959 och 1961 så vi i styrelsen började för några år sedan att fundera på när vi skulle fira jubileum, och beslutade oss för att ta året mittemellan, det vill säga 2020. Vi bestämde oss tidigt för att vi ville ta fram en bok, inte bara om föreningens historia utan också om hur det är att bo i föreningen. Vi anlitade ett professionellt team med bland annat en författare, formgivare, fotograf och en arkitekt med specialområdet kring just våra hus, detta det resulterade i en fin jubileumsbok ”Staden i Parken. Näsbydal 1960-2020”.

Sedan har vi gjort en del roliga saker för att fira, bland annat delade vi ut en chokladkaka i alla medlemmars brevlåda på nyårsafton för att fira in jubileumsåret. I vårt samarbete med den lokala ICA-handlaren i Näsbydal har vi tagit fram ett jubileumsöl, en alkoholfri lager.

Vi skulle också ha haft en konsert med Gladys del Pilar, en sommarfest och olika föreläsningar. På grund av pandemin blev det inte av nu, men kanske nästa år.Jubileumsboken "Staden i Parken. Näsbydal 1960-2020" och Jubileumsölen.

Hur ser ni på engagemanget i er förening?
Jag jobbar med förvaltningsfrågor till vardags och jag inser att bostadsrättsföreningar idag står inför andra utmaningar än tidigare. Den stora utmaningen är att få folk att engagera sig. Vi i styrelsen resonerar så att vi gärna är med och sponsrar om medlemmar är intresserade av att göra något inom föreningen. Exempelvis har vi en bouleklubb som vi sponsrar med klot och tröjor och nytt för i år är odlingslådor. Vi försöker tillhandahålla det som medlemmarna är intresserade av för att skapa engagemang och gemenskap. Det viktiga är att det är inte styrelsen som ska hålla i alla aktiviteter utan medlemmarna ska driva det.

Jag har hört att ni är med på TV, berätta?!
Ja precis, Jonas Gardells serie ”De dagar som blommorna blommar” spelades in i en lägenhet på Näsbydalsvägen 2018. Sedan har Max Hamburgare använt vår park för sin reklamfilm som spelades in 2015. Våra hus visas också i TV4:s vinjettbild som kommer upp mellan programmen.

Vad tror du kommer hända under kommande år? Finns det några planer på hur ni vill utveckla föreningen?
Samhället ser annorlunda idag. Alla vi som sitter i styrelser behöver hitta vägar som gör att medlemmarna känner att de tillhör en förening. Jag tycker det är viktigt med kommunikation, både analogt och digitalt för att attrahera alla. Vi har också tagit fram ett omfattande värderingsarbete som vi använder i vårt arbete och beslutsfattande. Vi väljer till exempel inte alltid det billigaste utan det som är rätt enligt våra värderingar. Vi har tre ledord, det ska vara enkelt, modernt och miljöanpassat. Jag tror att det är viktigt att fundera över vilket roll en förening har i samhället idag, den är ju helt annorlunda än för 30-40 år sedan.

Föreningens odlingslådor och nyligen renoverade lekplats.

Kort fakta om HSB Brf City

Föreningen ligger i Näsbydal i Täby och består av åtta 17-våningshus hus med sammanlagt 900 lägenheter.

1958 påbörjades bygget av de första husen och i februari 1959 flyttade de första familjerna in, och sedan fylldes husen på fram till februari 1961.

Föreningen har omkring 1 200 medlemmar.

I föreningen finns bland annat en stor lekplats, tennisbana, basketplan, boulebanor, grillplats samt odlingslådor.